Væpnede menn stormet natt til søndag et hotell nord i Pakistan, i Gilgit-Baltistan-området, og skjøt og drepte ni utenlandske turister og en pakistansk turistguide.

Gjerningsmennene, opptil 20 personer, var kledd som pakistanske sikkerhetsstyrker og tok seg inn i hotellet ved basen der turistene holdt leir. De bandt fast hotellpersonalet og stjal turistenes pass og penger. Så begynte de å skyte.

De drepte turistene er fem ukrainere, en litauer og tre kinesere. En kineser greide å komme seg unna, men ifølge BBC er det ikke kommet informasjon om hvor vedkommende befinner seg.

Vil angrepe flere utlendinger

Turistene hadde tatt inn på et hotell i Diamer-distriktet, ved en base for utflukter til Nanga Parbat-fjellet, verdens niende høyeste fjell på 8126 meters høyde. Om lag 40 andre fjellklatrere befinner seg allerede i området rundt fjellet, som kun kan nås til fots eller med hest.

Ifølge BBC tvang gjerningsmennene to lokale turguider til å ta dem til åstedet inne i fjellene, en tur som tar om lag 18 timer. Angrepet har med andre ord vært nøye planlagt.

— Dette er ikke bare et angrep på turister, det er et angrep på Pakistan, sa Pakistans innenriksminister Chaudhry Nisar Ali Khan i en redegjørelse i parlamentet søndag morgen.

Etter angrepet flyktet gjerningsmennene fra stedet, opplyser Pakistans innenriksminister Chaudhry Nisar Ali Khan. Ifølge den pakistanske nettavisenDawn.comhar imidlertid en gren av pakistansk Taliban tatt på seg ansvaret for angrepet.

En talsmann for Tehrik-e-Taliban uttalte overfor avisen at angrepet er et svar på at deres nestkommandør Waliur Rehman ble drept i et antatt amerikansk droneangrep i mai.

Gruppen sa også at de vil fortsette å rette angrep mot utlendinger.

Populær turistdestinasjon

Angrepet rammer Pakistans allerede svært sårbare turistindustri. Urolighetene i landet har i all hovedsak vært lokalisert til den vestlige delen som grenser til Afghanistan, mens Gilgit-Baltistan, på grensen til Kina, har vært ansett som relativt trygt for turister på søken etter flott fjellnatur. Byen Gilgit er et vanlig startpunkt for ekspedisjoner til Himalaya og Karakoram-fjellene.

— En mengde turister kommer hit om sommeren, og vår lokalbefolkning tjener gode penger, sier distriktsguvernør Syed Mehdi Shah og fordømmer angrepet.

De siste par årene har sporadiske angrep mot sjiamuslimer funnet sted, men dette er det første angrepet mot utlendinger i området. Nå omtaler myndighetene angrepet som et forsøk på å ødelegge Pakistans forhold til andre land.

— De som står bak denne grufulle handlingen vil trolig forsøke å ødelegge de gode relasjonene mellom Pakistan, Kina og andre allierte land, heter det i en uttalelse fra landets utenriksdepartement.

Sikkerhetsopptrapping

Som følge av håndteringen er Gilgit-Baltistans politisjef suspendert, og store mengder sikkerhetsstyrker er sendt til området for å finne de ansvarlige. Statsminister Nawaz Sharif fordømte angrepet og lovte å gjøre sitt ytterste for at Pakistan skal være et trygt reisemål.

— Siden området er svært avsidesliggende, og uten veier eller transport, må de drepte hentes med helikopter, sier en tjenestemann i regjeringen.