ENDRE HOVLAND

Rapporten ble ferdigstilt 10.april i år av det marokkanske politiet i Vest-Sahara. Den er utarbeidet på arabisk, men BT har fått tilgang til en engelsk oversettelse.

Det er under beskrivelsene av fjorårets vinner av Raftoprisen, Sidi Mohammed Daddach, at Raftoprisens anseelse latterliggjøres.

«Han mottok Raftoprisen, vanligvis gitt til gamle politiske fanger, ikke godt kjent internasjonalt,» står det i rapporten.

Setningen kan også forstås som om det er de internasjonale fangene som ikke nyter internasjonal anerkjennelse. Uansett: Marokkanske myndigheter forsøker å ta fra Raftostiftelsen dens internasjonale snitt.

Fikk skryt av Kofi Annan

— Jeg kjenner meg ikke igjen i bildet marokkanske myndigheter forsøker å gi. Det har vært bred internasjonal dekning av fjorårets prisutdeling, spesielt har interessen vært stor i Spania, Portugal og de afrikanske landene i området. At marokkanske myndigheter faktisk kommenterer oss i en slik rapport, er et tegn på at de tar oss seriøst, sier styreleder i Raftostiftelsen, Arne Liljedahl Lynngård

— Det stemmer heller ikke at man må være politiske fange for å få prisen. Den har tidligere vært gitt til personer som ikke har sittet i fengsel, understreker Liljedahl Lynngård.

Rapporten er utarbeidet som bevismateriale i rettssaken mot Raftoprisvinnerens organisasjon. Prosessen ble innledet to uker etter utdelingen av Raftoprisen i Bergen i november i fjor. 18. juni i år ble organisasjonen Forum for sannhet og rettferdighet - seksjon Vest-Sahara , forbudt.

Beskrivelsen av Raftoprisen som en pris uten internasjonal anseelse, står i sterk kontrast til det faktum at Raftostiftelsen tidligere i år fikk skryt fra FNs generalsekretær Kofi Annan. Han takket Raftostiftelsen for at den greide å bringe Daddach til Bergen, hvor han ble gjenforent med sin søster og 89 år gamle mor.

Utdelingen av Raftoprisen fikk også bred dekning i internasjonal media.