EU-kommisjonens president Romano Prodi ber Spania og Marokko om å finne en diplomatisk løsning på krangelen om øyen Perejil, og sier EU ønsker å legge til rette for dialog mellom de to landene.

— Det er på tide å vende tilbake til forholdene som de var, og gjenoppta dialogen, sa Prodi.

Protest

Ifølge det marokkanske utenriksdepartementet var maktbruken på Leila, som øyen heter i Marokko, uberettiget og i strid med internasjonale normer.

— Konfrontert med denne aggresjonen, krever det marokkanske kongeriket, foran alt, den umiddelbare og betingelsesløse tilbaketrekningen av spanske styrker fra Leila, som er en integrert del av marokkansk territorium, heter det fra marokkansk UD.

Protesten kom etter at Spania gikk til aksjon på øyen natt til onsdag og fjernet marokkanske soldater. Spania hevder at de handlet i selvforsvar.

Marokko mener Spanias aksjon «ikke er berettiget mens samtaler pågår på et diplomatisk nivå».

Ingen skadde

Rett etter at Spania angrep øyen med elitestyrker bistått av helikoptre, krigsskip og jagerfly kunne man se Spanias røde og gule flagg viftende i vinden på øyen.

— Regjeringen ble tvunget til å beordre marokkanske styrker til å fjerne seg fra stillingen de hadde inntatt på Perejil. Operasjonen var vellykket og ingen ble drept eller skadd, meldte spansk UD.

Spanias reaksjon kom etter at marokkanske styrker satte opp en observasjonsstasjon på Perejil 11. juli som ifølge Marokko var ledd i «kampen mot terrorisme og ulovlig innvandring».

Spania krevde at Marokko skulle trekke tilbake soldatene fordi tilstedeværelse deres krenket spansk suverenitet.

Den spanske utenriksministeren Ana Palacio skal møte generalsekretæren for Den arabiske liga, Amr Musa, for å diskutere disputten.

— Regjeringen ønsker ikke å opprettholde en varig militær tilstedeværelse på øyen. Målet er å gå tilbake til slik det var før, sier Ana Palacio.

Sinte politikere

I Rabat var politikere fra hele det politiske spekteret rasende på Spania. Ifølge Marokkos landbruksminister Ismail Alaoui har Spania tydd til «kanonbåtdiplomati».

— Jeg er sjokkert og målløs. Jeg tror jeg drømmer. Vi har gått tilbake til kanonbåtdiplomatiets tidsalder, sa Alaoui.

— Det er dumhet. Man kan ikke løse problemer med geværild. Dette er en krigserklæring og en feil, sa Majubi Aherdan, forhenværende forsvarsminister som leder partiet Nasjonal folkebevegelse (MNP).

Rundt 200 personer holdt en demonstrasjon foran det spanske konsulatet i Tetouan, nord i Marokko der d ropte «Leila er, og vil forbli marokkansk» og «Ut av Leila, ut av Ceuta, ut av Melilla» og refererte til Spanias andre nordafrikanske enklave lenger øst, ved den algeriske grensen.

Anstrengt forhold

Forholdet mellom Spania og Marokko har blitt gradvis verre etter at Marokko tilbakekalte sin ambassadør fra Madrid i oktober i fjor - uten å gi forklaring. Spania gjengjeldte dette tirsdag.

En av de store stridsspørsmålene er hvordan den ulovlige innvandringen fra Marokko og Nord-Afrika for øvrig skal takles. Tusenvis av ulovlige innvandrere ankommer Spania hvert år. Et annet problem er fiskeavtalen med EU som er verdt millioner av dollar. Etter Frankrike, er Spania Marokkos største handelspartner. (NTB)

STRIDENS KJERNE: To marokkanske guttunger med utsikt til øyen som skaper storpolitisk brudulje.
FOTO: REUTERS