Dermed har etterforskningen etter tragedien i den spanske hovedstaden torsdag tatt en dramatisk vending bare timer før valglokalene åpner.

Det såkalte al Qaida-sporet er styrket, mens ETA-sporet, som regjeringen har tviholdt på fra første stund, er svekket. Selv om Acebes på sin pressekonferanse lørdag kveld understreket at regjeringen fortsatt holder alle muligheter åpne i sin jakt på gjerningsmennene.

Mer dramatikk

Men det skulle bli mer dramatikk.

TV Spania, som er kjent for sin åpenlyse regjeringsvennlighet, fortsatte sin nyhetssending kl. 21.00 med et direktesendt intervju med det konservative partiets (PP) statsministerkandidat Mariano Rajoy. Han oppfordret til ro og orden og advarte den spanske befolkningen på det sterkeste om å avstå fra å storme PPs partikontorer.

Dette har klar referanse til de mange voldsomme demonstrasjonene tidligere lørdag, der spanjolene forlangte å få vite sannheten om attentatet og etterforskningen.

I en ekstrasending en drøy halvtime senere, sto en talsmann for Sosialistpartiet frem og hevdet at partiet hele tiden hadde visst sannheten om attentatet, men at det ikke kunne gå ut med informasjonen av hensyn til ofrene og deres familier. Han oppfordret til ro og orden og en verdig gjennomføring av mandagens valg.

Tidligere lørdag hadde den spanske etterretningstjenesten via en privat radiostasjon med forbindelser til Sosialistpartiet, latt det bli kjent at etterretningstjenesten med 99 prosent sikkerhet mente det var islamske fundamentalister som sto bak togmassakren der over 200 mennesker mistet livet.

De første ofrene ble gravlagt lørdag.

Islamske fundamentalister

Det er gitt få detaljer om de fem arresterte, men i alle fall de tre marokkanerne skal ha tilknytning til islamske fundamentalistiske miljøer. I praksis betyr dette al Qaida-nettverket.

Det er kjent at Osama bin Laden arbeidet aktivt blant annet i Nord-Afrika i tiden etter sammenbruddet i Afghanistan. I en tale i februar 2003 ga han ordrer til angrep på bl.a mål i Palestina, Saudi-Arabia, Marokko og Jemen.

Dette ble fulgt opp av de lokale nettverkene. I Marokko ble 41 mennesker drept i en omfattende aksjon i Casablanca, der et spansk kultursenter var et av målene. Det er antatt at en fundamentalistisk gruppe, Assirat Al Mustaqin, sto bak angrepene. Medlemmene i denne gruppen, som også er nevnt i forbindelse med en al Qaida-celle i Spania, er i hovedsak mellom 18 og 23 år og kommer fra fattigkvarterene i storbyene i Marokko.

Mobiltelefon

Spanske sikkerhetsstyrker skal ha kommet på sporet av de arresterte etter funn av en mobiltelefon og et telefonkort i en ryggsekk som ble beslaglagt etter togattentatet torsdag.

Sekken inneholdt også dynamitt og «deler» til en bombe.

Det kanadiskbaserte islamske nettstedet Jihadunspun hevder at det allerede torsdag morgen (canadisk tid) fikk informasjon om at gruppen Lions of Al-Mufridoon sto bak terrorhandlingen i Madrid. Dette er en jihad-gruppe («Hellig krig»-gruppe) med forbindelse til al Qaida.

Arrestasjonen lørdag utelukker ikke at det kan ha vært et samarbeid mellom islamske fundamentalister og den baskiske separatistorganisasjonen ETA. Forbindelsesleddet kan i så fall være Yusuf Galan, en spansk statsborger som myndighetene i fjor anklaget for å ha forbindelser til al Qaida. Han er et tidligere ETA-medlem som konverterte til islam.

TID FOR STILLE TANKER: Store deler av jernbanestasjonen Atocha ble forvandlet til minnested i går ettermiddag. For to dager eksploderte ett tog inne på stasjonen, og ett like utenfor stasjonsområdet. 98 mennesker mistet livet her.<br/>Foto: ODDLEIV APNESETH