De første brasilianske marinefartøyene skulle ankomme tidlig onsdag, omtrent samtidig som tre lasteskip fra Frankrike og Nederland som ble omdirigert for å hjelpe til med søket.

Brasils forsvarsminister Nelson Jobim bekreftet tirsdag ettermiddag at vrakrestene uten tvil stammer fra Air France-flyet.

– Det er ingen tvil, sa han om det fem kilometer lange beltet med oljeflekker og flytende gjenstander, blant annet setet, kabler og metallbiter, som ble oppdaget av et brasiliansk fly 500 kilometer nordøst for Fernando de Noronha tirsdag morgen. Et annet mindre belte ble sett 60 kilometer unna.

Les også: Skulle vært siste jobbreisen

Alt håp ute Oppdagelsen slukket alt håp som noen fortsatt måtte ha om overlevende, og bekreftet at den verste flyulykken på over ti år var et faktum.

Jobim sa at ingen lik ble observert og at det ikke var tegn til liv.

– Den siste biten av et håp vi hadde, eksisterer ikke lenger. Mange av oss håpet flyet kunne ha landet på en øy eller noe. Men ikke nå lenger, sa Aldair Gomes som hadde en sønn på flyet.

Les også:

Flyulykken minutt for minutt

11-åring med norsk familie blant de savnede

Brasil kunngjorde tre dagers landesorg etter ulykken, og i Paris ble det planlagt minnegudstjenester både i Notre-Dame-katedralen og i byens største moské. President Nicolas Sarkozy deltar i Notre-Dame.

Airbus A330-maskinen med 228 mennesker om bord hadde tatt av fra Rio de Janeiro med kurs for Paris fire timer før da det plutselig sendte ut automatiske feilmeldinger og deretter ble borte.

Flygerne sendte ikke ut nødsignaler. Årsak og hendelsesforløp er derfor et mysterium, som ikke blir oppklart før de såkalte svarte boksene med taleregistrator og ferdskriver eventuelt blir funnet.

Haster Men det haster å lete etter de svarte boksene, som egentlig er oransje, siden de bare sender ut signaler i 30 dager. Det er ikke sikkert at de noensinne blir funnet, siden havet er flere tusen meter dypt der flyet styrtet.

– Vi er i kamp med klokka under ekstremt vanskelige værforhold og i et område med dyp på opp til 7.000 meter, sa Frankrikes statsminister François Fillon i nasjonalforsamlingen tirsdag.

Det samme dårlige været som kan ha vært medvirkende årsak til ulykken, kan også bli et vanskelig hinder for arbeidet med å finne flyvraket, de svarte boksene og levningene etter passasjerene.

– Alle som skal delta i innsatsen de neste månedene, vil måtte hanskes med disse svære tordenstormene som finner sted nesten på en daglig basis i dette området, sier meteorologen Henry Margusity.

Det blir nødvendig med miniubåter for å hente opp vrakrester så langt under havflaten. Frankrike sendte tirsdag av gårde et forskningsskip med slike ubemannede ubåter som kan gå ned til dyp på 6.000 meter.

Et amerikansk Orion-fly og et fransk AWACS-fly med radar og sonar er også sendt til området.

Mysterium Luftfartsmyndigheter og eksperter har ikke noe svar på hvordan dårlig vær kan ha fått et moderne fly med tre erfarne flygere til å styrte uten at det ble sendt ut nødsignal. Franske eksperter har kommet til Brasil for å innlede granskingen.

Ekspertene heller til at den utløsende årsaken til styrten er at flyet brått fløy inn i en ekstremt voldsom storm med en vindstyrke på 160 kilometer timen rett imot, mens flyet selv holdt en fart på vel 800 kilometer i timen.

– Dette startet sannsynligvis prosessen som endte med et katastrofalt sammenbrudd i flyet, sier Margusity.

Det at vrakrestene er funnet langs en fem kilometer lang stripe, indikerer at flyet sannsynligvis gikk i oppløsning før det traff vannflaten. Hadde det vært intakt, ville vrakgodset ligget i en sirkel, ifølge James Casey, en tidligere etterforsker av flyhavarier.

Granskerne vil også være interessert i hva flygerne på to Lufthansa-maskiner som passerte samme området en halv time før Air France-flyet, har å fortelle om været.

Mannskaper på et fransk fly som deltar i søket etter det savnede Air France-flyet, fotografert høyt over Atlanterhavet. Vrakrester som er observert, stammer helt sikkert fra flyet, opplyser brasilianske myndigheter. Foto: REUTERS/SCANPIX

Jakten på vrakrester eller signaler fra flyet fortsetter dag og natt, og tirsdag rapporterte Brasils luftforsvar å ha funnet flyseter og andre vrakrester 65 mil nordøst for den brasilianske øya Fernando do Noronha.

Det er imidlertid ennå ikke funnet vrakrester som man med sikkerhet kan si stammer fra ulykkesflyet, sier talsmann for luftforsvaret, Jorge Amaral.

**Les også:

Viser medfølelse med familien**

Far og sønn savnet

Askøy-mann savnet

REUTERS/SCANPIX
Pårørende som skulle hente sine kjære på flyplassen i går, ble i stedet møtt av den aller verst tenkelige beskjeden.
GONZALO FUENTES