Tre av piratene som holdt Phillips fanget, ble drept da den amerikanske marinen gikk til aksjon, mens en fjerde ble pågrepet. Nå vurderer justisdepartementet i Washington om mannen skal stilles for retten i USA.

Kaptein Phillips (53) har vært holdt som gissel på en livbåt siden onsdag, da skipet hans Maersk Alabama ble angrepet av pirater i Indiahavet. Mannskapet på skipet greide å drive piratene tilbake, men piratene fikk likevel med seg kapteinen.

Feiret

Søndag feiret både hjembyen Underhill i Vermont og mannskapet på Maersk Alabama at kapteinen deres var befridd.

– Vi er lykkelige. Han er en helt, jublet mannskapet til journalister mens de sendte opp signalbluss og viftet med amerikanske flagg.

Også president Barack Obama feirer løslatelsen og roser Phillips for heltemotet hans. Obama sier også USA vil fortsette kampen mot piratvirksomheten utenfor Somalia.

Ifølge anonyme tjenestemenn godkjente Obama militæraksjonen som reddet Phillips.

Uskadd

Etter at kapteinen ble befridd, ble han fløyet til et marinefartøy for legesjekk.

Ifølge marinen er han uskadd, og søndag kunne han hvile ut om bord på et av de amerikanske skipene har vært involvert i arbeidet med å få ham løslatt. Piratene hadde truet med å drepe Phillips dersom de ble angrepet.

– Vi er overlykkelige over å få vite at Richard er i sikkerhet og at han vil bli gjenforent med familien, sier sjef John Reinhart i Maersk Line.

Kilder i forsvarsdepartementet sier til AP at kapteinen prøvde å flykte fra livbåten fredag, men at piratene tvang ham tilbake ved å avfyre flere skudd.

Mange kapringer

En rekke skip er kapret i farvannene øst for Afrika, blant dem det norskeide skipet Bow Asir, som ble satt fri fredag.

Kapringene, som innbringer store summer i løsepenger, er blitt en inntektsvei for unge menn i det krigsherjede Somalia, som har vært uten sentral styring siden 1991.

Phillips er den første amerikaneren som er blitt tatt som gissel av de somaliske piratene. Amerikanske myndigheter har reagert kraftig på angrepet på Maersk Alabama og sendt flere skip til Indiahavet.