Maoistene har vunnet halvparten av de 240 direktevalgte plassene i Nepals nye nasjonalforsamling, opplyser landets valgkommisjon.

Samtidig avviser Nepals kong Gyanendra spekulasjoner om at han vil dra i eksil.

Valget i landet 10. april var det første etter at den tidligere geriljabevegelsen la ned våpnene og satset på politiske virkemidler som ledd i fredsprosessen i fjor.

Maoistene, nå med navnet Nepals kommunistparti (maoistene), har vunnet 120 av de 240 plassene i nasjonalforsamlingen, som også skal vedta ny grunnlov. Kongresspartiet har fått 37 plasser, mens et annet kommunistparti har fått 32.

I tillegg til de direktevalgte plassene skal 335 plasser fordeles etter forholdstallsvalg, det vil si etter partienes prosentvise oppslutning. Også her ligger maoistene godt an, med 2,9 millioner stemmer av de 9,6 millionene som er telt opp til nå.

Maoistene vil gå inn for å oppheve monarkiet og erklære Nepal som republikk. Det har utløst spekulasjoner om at den svært upopulære kong Gyanendra vil forlate Nepal og gå i eksil i India.

Men det kongelige palass i Katmandu avviser det de kaller «de ondsinnede spekulasjonene i nasjonal og internasjonal presse rettet mot kongehuset».

– Kongen reiser ikke noen steder. Han kommer ikke til å forlate landet, sier en talsmann for kongehuset. (©NTB)

GOPAL CHITRAKAR