Lasse Ellegaard

Istanbul

Khalid Sheikh Mohammad , kalt bin Laden-nettverkets «administrerende direktør», ble fredag pågrepet i Pakistan. Han er enda et eksempel på hvem USA og Vesten slåss med i krigen mot terror: En velutdannet islamsk-fundamentalistisk elite, som har lært å hate Vesten i Vesten, og som opererer hjemmevant i den globaliserte virkelighet.

Khalid Sheikh Mohammad er sønn av en from, pakistansk forretningsmann og født i Kuwait, dit faren emigrerte i 1950-årene. Tross sine 37 år er han veteran med nesten 20 års tjeneste i de fundamentalistiske terrornettverkene.

Slik skikk og bruk var i velstående familier i Golf-regionen inntil 11.september 2001, blehan i 1983 sendt til USA for å lese videre. Opplysninger om hans karriere viser en ung mann som allerede hadde en bakgrunn i Det muslimske Broderskap da han begynte sine studier til maskiningeniør på et universitet i North Carolina. I likhet med andre terrorister som har fortalt sin historie, følte han seg fra begynnelsen fremmed overfor den vestlige, amerikanske kulturen, og søkte kun likesinnet arabisk-muslimsk selskap under oppholdet i Amerika.

Studiekamerater beskriver ham som «konservativ», men også «begavet» og «morsom», en ung mann som kunne vri av seg vittigheter 24 timer i døgnet, men som også studerte intenst, og som lærte seg perfekt engelsk på rekordtid. Han tok eksamen i 1986, og reiste tilbake til Midtøsten med en mental bagasje som besto av like deler hat til det kommunistiske Sovjetunionen (som da okkuperte Afghanistan) og Vesten, som støttet og bevæpnet Iraks Saddam Hussein i hans krig mot Iran — hvis prestestyre av mange rettroende arabiske muslimer ble ansett for å være Islams nye håp, også selv om iranerne er shiamuslimer og iranerne ikke er arabere.

Khalid Sheikh ble vervet av det saudi- og USA-finansierte og Osama bin Laden-organiserte nettverket som sendte såkalte «afghan-arabere» til Pakistan og derfra videre til Afghanistan for å yte sin skjerv til den hellige krigen mot sovjet-styrkene. Krigen hadde allerede kostet to av Khalids brødre livet, men stod løpet ut og kunne i 1989 delta i seiersparadene etter sovjetstyrkenes tilbaketrekning.

Første gang verden - eller rettere sagt de vestlige etterretningstjenestene - hørte om Khalid Sheikh var etter bilbombeattentatet mot World Trade Center 26. februar 1993, der seks mennesker omkom og tusener ble kvestet. Kun få uker senere omringet en enhet bestående av pakistanske og amerikanske spesialstyrker et hus i den støvete ørkenbyen Quetta i pakistansk Baluchistan ikke langt fra den afghanske grensen for å arrestere en viss Ramzi Yusuf. Han var mistenkt for å ha planlagt attentatet i New York. Fuglen var fløyet, men i husets etterlatte papirer fant etterretningsfolkene navnet på Ramzi Yusufs onkel, Khalid Sheikh.

Og siden har han vært ettersøkt, men tilsynelatende umulig å fange. Han dukket opp på vidt forskjellige steder i verden og har brukt opp imot 30 identiteter. Snart var han i Singapore, der han planla angrep på amerikanske installasjoner, snart i Indonesia. Han ble sett i Manila i 1995 iført hvit smoking og med en lokal skjønnhet på armen, der han slo om seg med penger under dekke av å være en riking fra Qatar, mens han planla å myrde paven da han besøkte Filippinene. Snart var han i Sudan, så i Peshawar, den pakistanske grensebyen til Afghanistan. Og etter bombene mot to USA-ambassader i Afrika i 1998, der 224 mennesker ble drept, kunne han lokaliseres i en av de konvoiene som beskyttet Osama bin Laden mot de amerikanske Tomahawk-rakettene som var gjengjeldelsen for al Qaida-angrepet.

Han var ofte tett på å bli tatt, men unnslapp hver gang - ikke minst som følge av gode forbindelser i de lokale etterretningstjenestene i bl.a. Pakistan og Qatar - og menes å stå bak en rekke terrorangrep over hele verden, i Afrika, på Filippinene, i Yemen og sist på Bali.

Hele verden lærte Khalid Sheikh Mohammad å kjenne da han i fjor lot seg intervjue av Al Jazeera, og forklarte hvordan han hadde medvirket til planleggingen av 11.september-angrepet. Nå er han satt fast et eller annet sted «utenfor USA», og verden venter nå på hva som kommer ut av de forhørene han underkastes.