52 år gamle Green ble også funnet skyldig i å ha unnlatt å betale barnebidrag. Han risikerer 25 års fengsel.

Green selv hevder at han bare er gift med kvinnene i en åndelig betydning, men aktoratet mener at hans strategi var å gifte seg med unge tenåringsjenter. Deretter skilte de seg, men fortsatte å leve sammen mens hun fikk sosialstøtte.

Green sa til sitt forsvar at han var blitt tiltalt for polygami bare fordi han hadde forsvart praksisen på TV. Han forsvarte sine mange barn og hevdet at de var bedre oppdratt enn barn flest.

Saken er trolig den første av sitt slag i USA på 50 år. Polygami ble opprinnelig støttet av mormonerkirken, men siden 1890-tallet har kirken ikke godkjent praksisen. Det var først i 1886 at polygami ble forbudt i Utah, som ble kolonisert av mormonere i 1847. Det antas at så mange som 30.000 mennesker i staten praktiserer polygami.

Green hevder at han er en såkalt fundamentalistisk mormoner som tror på kirkens opprinnelige læresetninger. Blant hans koner er det to sett med tvillinger. I tillegg til de 25 barna han har, er fire av konene gravide.

Etter at han ble funnet skyldig, skjelte Green ut mormonerkirken, og særlig Utahs guvernør Mike Leavitt, for å ha snudd ryggen til ham.

– Hvordan kan noen påstå at de er mormonere og samtidig si at polygami er ondt, sa Green og pekte på at mormonerkirkens to grunnleggere og profeter, Brigham Young og Joseph Smith, begge praktiserte polygami.

Både guvernør Leavitt og hans bror David, som var aktor i saken, har en familiebakgrunn der det tidligere ble praktisert flergifte.

NTB-AFP-REUTERS