Normas mann ble stukket i hjel, og hennes eldste sønn sitter i fengsel etter innblanding i en narkosak. Den 38 år gamle enken glemmer aldri natten da politifolk sparket inn døren til familiens hjem og skar opp kornsekker på jakt etter kokain.

Norma er det mexicanerne kaller en narkotikaenke. Hun deler skjebne med tusenvis av andre kvinner — mødre, søstre og døtre av ofrene for krigen mellom narkobaronene og den mexicanske regjeringen.

De siste tre årene er rundt 17.000 mennesker drept i denne krigen.

Luksus

  • Mange av disse kvinnene gifter seg mens de fortsatt er svært unge. De venner seg til et liv i velstand og luksus, og det blir svært vanskelig å bryte opp, sier Ana Maria Perez, som er økonomisk rådgiver for regjeringen i delstaten Michoacan, der Norma Bello bor.

På folkemunne i det nordlige og vestlige Mexico går det utallige historier om jenter som ble rike for resten av livet etter å ha mistet ektemennene sine i ung alder. De heldigste er de som sikret seg rikdommen uten selv å være direkte innblandet i narkotikatrafikken.

Men det gjelder langt fra alle.

— I lokalbefolkningens øye knytter det seg ikke noe nedverdigende til handel med narkotika. De unge kvinnene rundt om i landsbyene er ofte uvitende og blir lett dratt inn i trafikken, sier en tjenestemann som ber om å få være anonym.

Grotesk

På den drepte narkobaronen Arturo Beltran Leyvas grav nordvest i Mexico har noen plassert et avhogd menneskehode og en rød blomst. Mexicanske myndigheter vet ikke hvordan de skal tolke dette.

Men da Beltran Leyva før jul ble drept i en militær aksjon mot banden hans, det såkalte Sinaloa-kartellet, ble dette feiret som en stor seier i narkotikakrigen. De ulike narkobandene er på sin side splittet og ligger i til dels blodig konflikt med hverandre.

Disse utviklingstrekkene kan gi et visst håp til Norma Bello og hennes medsøstre. Men samtidig fører narkotikakrigen også til at mange familieforsørgere mister livet eller havner bak lås og slå, mens familiene sitter igjen som ofre.