Den australske kringkastingen ABC melder at 14 er døde og minst 100 hjem brent ned i branner som har svidd av store områder i delstatene Victoria og New South Wales.

En politimann sier til Reuters at områdene er så varme at redningsmannskapene fortsatt ikke kan gå inn mange steder.

Visepolitisjef Kieran Walshe i delstaten Victoria sier til nyhetsbyrået AP at dødstallene kan bli langt høyere, kanskje 40.

Kruttønne

Sterk vind har skapt forhold som kan kalles en kruttønne i de sørøstlige områdene av Australia, med temperaturer opptil 46 grader celsius. I Melbourne, Australias nest største by, ble det lørdag registrert 46,4 varmegrader, og over 47 grader lenger inn i landet.

Lørdag kveld kom kjøligere luftmasser inn over delstaten Victoria, men samtidig tiltok vinden som pisket nytt liv i branner og gjorde dem mindre forutsigbare.

Ifølge myndighetene ser det ut som om flere av brannene er blitt påtent. I delstaten New South Wales var det registrert 45 branner. Delstaten South Australia meldte at brannene der var under kontroll.

Oversvømmet

I nord fortsatte oversvømmelsene. Store deler av delstaten Queensland er erklært katastrofeområde, og et område på rundt 1 million kvadratkilometer er rammet av voldsomt regn og flom. Området tilsvarer nesten en sjudel av Australia.

Mange hundre mennesker er evakuert, mens andre har vært innestengt i sine hjem i opptil seks dager. I byene Innisfail og Ingham skal forholdene være meget vanskelige. I og rundt Innisfail ble det 350 millimeter nedbør siste døgn.

MICK TSIKAS
MICK TSIKAS
MICK TSIKAS