Ulykken fant sted idet ett av togene var på vei oppover det første berget i banen rundt klokka 12 lørdag. Kjedet som drar toget, røk, slik at toget begynte å rulle baklengs nedover igjen.

Nede på stasjonen kjørte toget rett inn i et annet tog som var i ferd med laste av passasjerer. Begge togene var fullsatt, og i alt 21 passasjerer ble ført til sykehus med lettere skader. Seks av de skadde var barn under 15 år.

Blant de skadde var det ti nordmenn, fem voksne og fem barn, ifølge VG Nett.

– Alle sammen har lettere skader, sier operasjonsleder hos politiet i Göteborg, Thomas Fuxborg, til VG Nett.

Lettere skader

Ulykken skjedde på den 1.400 meter lange Lisebergbanen, som ble åpnet i 1987 som Europas største berg-og-dal-bane. Fem tog opererer samtidig på banen, og hvert tog har to vogner som rommer 22 passasjerer hver.

Etter ulykken opprettet politiet en samlingsplass for de skadde og deres pårørende utenfor fornøyelsesparken, og ni ambulanser ble sendt til stedet. De skadde ble kjørt til tre ulike sykehus i byen.

– Flere har vondt i nakken, og en del har sjokksymptomer, sier Malin Lutz, som er pressetalsperson for Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Liseberg stengte inngangen for besøkende mens politi og redningsarbeidere førte bort de skadde, men inne i parken ble de øvrige attraksjonene holdt åpne.

Bakkesperrer

Toget hadde kommet omtrent 5 meter opp i bakken da kjedet røk. Hver vogn har en ekstra sikkerhetsfunksjon, såkalte bakkesperrer, som skal forhindre at toget går baklengs.

– Bakkesperrene fungerte. Men fordi bare en liten del av toget var oppe i bakken, ble bare et par av sperrene utløst, og de klarte ikke å holde imot, sier Lisebergs sikkerhetssjef Ulf Johansson.

Lisebergbanen kjøres på automatikk, og operatøren som overvåker området har ingen mulighet til å stoppe togene manuelt. Lisebergs ledelse sier den vil vurdere å bygge om banen etter å ha undersøkt årsaken til ulykken.

Holländare, Peter
NIKLAS LARSSON
NIKLAS LARSSON
Holländare, Peter