«Benskader, 9-åring. Lårbeinsbrudd, 12-åring. Hodeskader, 2-åring. Hodeskader, 14-åring. Beinskader, 10-åring.»

Slik oppsummerer Reuters-journalist Edith Honan et besøk på barnesykehuset i Boston på Twitter.

Da to bombeladninger med 13 sekunders mellomrom gikk av i Boystol Street i Boston sentrum var gatene tettpakkede av mennesker som deltok i Boston Marathon, skriver Aftenposten.

Tradisjonen tro hadde Bostons barn skolefri på maratondagen. Det prestisjetunge løpet har blitt avholdt jevnlig siden 1897 og er svært populært blant maratonløpere fra hele verden. For deltakere og tilskuere skulle det som ble et mareritt, ha vært en festdag.

Martin (8) drept

Det er nå klart at tre mennesker er drept. Ifølge Boston Global er en av dem den åtte år gamle Martin Richard. Han stod og ventet på faren, som deltok i maratonen, i målområdet.

Da faren passerte mål, skal gutten ha gått ut i veien for å gi ham en klem før han gikk tilbake på fortauet blant tilskuerne, skriver Dagbladet.

Så eksploderte bomben. Gutten ble drept.

En reporter i Boston Globe beskriver historien:

«Dette er hvor ille det er. Jeg møtte noen brannmenn jeg kjente natt til tiorsdag. De fortalte at en av de døde var en åtteåring fra Dorchester, som hadde gått ut for å gi faren en klem etter at han krysset mållinjen. Faren gikk videre, og gutten gikk tilbake på fortauet til sin mor og lillesøster. Så gikk bomben av. Gutten ble drept. Søsterens bein ble blåst vekk. Moren ble hardt skadd. Det er bare en familie, en historie.»

Gutten var sammen med sine to søstre og sin mor. Den ene av søstrene og moren er lagt inn på sykehus med alvorlige skader.

Den andre søsteren slapp fysisk uskadd fra eksplosjonen.

Faren Bill er en høyt verdsatt leder i lokalsamfunnet Ashmont i Dorchester, skriver avisen.

Allerede mandag kveld samlet mange mennesker seg i en lokal restaurant for å minnes den drepte gutten.

— De bidro på mange måter. Det er derfor dere ser det store frammøtet, sa byråd Ayanna Pressley.

17 kritisk skadet

— Det er helt surrealistisk, tragisk og helt ubegripelig. Alle her prøver å trøste hverandre, tilføyde hun.

Mange andre ble hardt skadet av trykkbølgen og splinter fra eksplosjonene. Bilder fra stedet viser sjokkerte og blodige maratondeltakere med opprevne klær sitte på fortauet like etter hendelsen.

Tirsdag morgen norsk tid er det siste tallet 144 skadede. Mange av de hardest skadede kjempet i natt for livet.

Situasjonen er kritisk for 17 av de skadede, mens 25 andre har alvorlige skader. Svært sterke bilder fra åstedet viser at mange av de skadede har store skader på de nederste delene av kroppen, noe som kan tyde på at eksplosjonen skjedde nært bakkenivå.

— Det er mange splintskader, og vi har også vært nødt til å gjennomføre flere amputasjoner, sier kirurgen Peter Fagenholz.

Kjemper for å redde liv

Flere av de som er skadet er barn. Bostons Children's Hospital opplyser at de har en syvåring, en toåring og en tolvåring til behandling.

Ettersom bombeangrepene skjedde like ved målområdet til maratonarrangementet var det mye medisinsk personell tilstede, og allerede etter få sekunder var ambulansearbeidere og andre tilstede i gang med førstehjelp.

Leger og sykepleiere ved Boston General-sykehuset kjemper for å redde livene til de skadde etter eksplosjonene.

— Men det er ingen barn blant de hardest skadde, sa kirurgen Peter Fagenholz tirsdag.

Uklart hvem som står bak

— Det er for tidlig å si hvordan folk kommer til å klare seg, sa Fagenholz som selv opererte seks av de skadde. Han opplyste at den eldste av de han behandlet var 71 år gammel, og at ingen av hans pasienter hadde deltatt i løpet.

— Vi får stadig inn nye skadde. Det er svært nedslående å tenke på at dette var en overlagt handling, tilføyde Fagenholz, som tror at mange av pasientene vil få store problemer med å vende tilbake til et normalt liv.

Meldinger fra stedet tyder på at eksplosivene kan ha vært plassert i en søppel- eller postkasse, men dette har ikke blitt bekreftet av politiet.

Det er fremdeles helt uklart hvem som står bak det som nå omtales som et terrorangrep. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet mot maratondeltakerne.

sz2b979b.jpg
SCANPIX

— Vi vet ikke hvem som står bak det eller hvorfor det ble gjort. Men vi skal komme til bunns i dette, og den eller de som står bak vil bli stilt til ansvar, sa USAs president Barack Obama.

- Skal snu hver stein

USAs føderale etterforskningsorgan FBI har fått ansvaret for å koordinere etterforskningen av hendelsene. Natt til tirsdag ble store deler av Boston sentrum stengt av, og tekniske etterforskere gikk grundig gjennom åstedene for de to eksplosjonene.

— Vi vil snu hver eneste stein for å finne dem som står bak dette, sier Bostons politikommissær Edward F. Davis, som understrekte at de ikke var kjent med trusler eller andre signaler på at det ville skje et angrep i byen.

Ingen er så langt pågrepet, men politiet opplyser at flere personer sitter i avhør. Det har også blitt gjennomført husransakelser i Revere, en mindre by utenfor Boston.

Sjefen for det amerikanske statspolitiet FBIs kontor i Boston bekrefter at eksplosjonene etterforskes som «en kriminell handling som kan ha med terrorisme å gjøre». Han advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner.

sz2b8e21.jpg
SCANPIX