JØRGEN ULLERUP

Paris

Jorden skalv i fem minutter, og den uhyggelige rumlingen fikk tragiske følger. Ved siste opptelling i går kveld var minst 770 mennesker døde og over 5.600 skadd i det verste jordskjelvet siden 1980 i Algerie.

Boligblokker i betong raste sammen som korthus over hele familier som ikke rakk å redde seg ut i tide. Høyest var antall drepte i Boumerdes, kystbyen Ain Taya og i hovedstaden Algier.

Skjelvets episenter lå ti km under jorden 70 km øst for Algier under byen Thenia. Amerikanske eksperter målte det til 6,7 på Richter-skala.

Rystelsene var kraftige nok til å skape kaos og død i mange byer i den nordlige delen av landet, der hovedparten av Algeries 32 millioner innbyggere bor. Skjelvet kunne merkes helt til Mallorca og Ibiza i nærheten av den sørlige delen av Spania.

Algerisk radio og tv avbrøt programmene ved de første rystelsene kl. 19.44 lokal tid onsdag og oppfordret folk til å stenge for gassen og forlate husene sine uten å ta heisen. Noen steder opprettet leger ambulerende skadestuer mens de hardest skadde ble brakt til de overbelastede sykehusene. Mange lokale fulgte oppfordringen om å donere blod.

Også politi og militære ble utkommandert for å hjelpe med redningsarbeidet og for å forhindre at den kaotiske situasjonen skulle føre til plyndringer.

— Jeg har aldri i mitt liv sett en liknende katastrofe. Alt er ødelagt, sa Yazid Khelfaoui, som ifølge et nyhetsbyrå mistet sin mor i tragedien.

Nærmere 100 båter ble skadd i de spanske Balearene som følge av etterskjelv og store dønninger etter jordskjelvet. 2 meter høye dønninger traff båter i en rekke havner på Mallorca, Ibiza og Menorca.

I tillegg ble det registrert 34 etterskjelv med en styrke på over 3 på Richter-skalaen.

Ifølge de lokale myndigheter sank 28 båter mens 63 ble skadd som følge av dønningene.

Jordskjelv er ikke ukjent i Algerie, som ligger midt i faresonen mellom en afrikansk og en europeisk sokkel. I 1980 omkom omkring 5.000 mennesker under et skjelv som ble målt til 7,7 på Richter-skala. I 1994 ble 150.000 husløse under enda et skjelv som krevde 70 dødsofre.