En selvmordsbomber har drept minst 20 sivile og soldater i Afghanistan. Angrepet var trolig rettet mot NATO-styrker, og åtte amerikanske soldater skal være blant de drepte, opplyser en afghansk offiser.

Angrepet skjedde tirsdag morgen idet en kolonne fra den NATO-ledede ISAF-styrken passerte selvmordsbomberen vest i den afghanske hovedstaden Kabul.

Angepet skjedde rett ved Darul Aman-palasset, som BTs utsendte presenterer i tirsdagens avis:

Se også billedserie fra New York Times

Det er imidlertid motstridende opplysninger om hvor mange utenlandske soldater som ble drept. Ifølge en politikilde er det bekreftet at fem utenlandske ISAF-soldater er blant de drepte.

En talsmann for ISAF bekrefter at det er utenlandske soldater blant de drepte, men han vil ikke gi flere detaljer om hvor mange det er snakk om eller hvilken nasjonalitet de har.

— En rekke soldater og enda flere sivile er drept, men det er for tidlig å gi konkrete detaljer, sier talsmannen, brigader Josef Blotz.

Jeg fordømmer dette angrepet sterkt, og håper at Afghanistan en dag vil slippe sånt som dette

50 såret

President Hamid Karzai sier i en uttalelse at det er både NATO-personell så vel som kvinner og skolebarn blant ofrene.

— Jeg fordømmer dette angrepet sterkt, og håper at Afghanistan en dag vil slippe sånt som dette, sa han på en pressekonferanse.

Nærmere 50 personer ble såret i angrepet, og er brakt til sykehus. De fleste av ofrene var om bord i en buss.

Mistari Daod jobbet på en byggeplass like ved åstedet og ble vitne til det som skjedde. Han forteller til det tyske nyhetsbyrået DPA at fire bygningsarbeidere er blant drepte.

— Et amerikansk militærkjøretøy og ni andre biler ble ødelagt i eksplosjonen, forteller han.

Taliban står bak

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for aksjonen, som er den blodigste i Afghanistan siden februar, da 16 personer ble drept i et bombeangrep.

Tirsdagens bombe eksploderte like ved et rekrutteringssenter der afghanske soldater kan melde seg til tjeneste. Men en talsmann for landets innenriksdepartement sier at målet for selvmordsbombere var den internasjonale ISAF-styrken.

Rekrutteringssenteret ligger vest i Kabul, like ved en ISAF-base. Kabul kontrolleres av ISAF-styrken, og det er sjelden Taliban lykkes med å gjennomføre angrep i byen.

Taliban har imidlertid flere ganger den siste tiden truet med nye angrep mot både ISAF og mot afghanske myndigheter.