Seismologer i USA sa at etterskjelvene ble målt til mellom 4,6 og 6,1 på Richters skala. Skjelvene hadde episenter i Baghlan-provinsen, som ligger ved foten av fjellkjeden Hindukush, opplyste de amerikanske seismologene.

— Tallet på ofre har steget dramatisk etter de nye skjelvene. Vi tror dødstallene vil stige voldsomt ettersom vi graver oss gjennom ruinene, sa en talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet.

Usikkert omfang

Katastrofen i Nord-Afghanistan har kostet minst 4800 menneskeliv, sa FN-talsmenn før de nye skjelvene onsdag morgen. Ingen kunne si noe sikkert om omfanget av katastrofen, men nødhjelp til ofrene var allerede på vei.

De nordlige delene av Afghanistan ble mandag kveld lokal tid rystet av to klart atskilte skjelv. Gamlebyen i det regionale senteret Nahrin og flere landsbyer i området rundt ble fullstendig ødelagt.

Rundt 1500 bolighus ble rasert og 20.000 mennesker sto igjen uten tak over hodet, viste beregninger fra de afghanske overgangsmyndighetene. Om lag 85 prosent av Nahrin, en by med rundt 83.000 innbyggere vel 160 kilometer nord for Kabul, ble lagt i ruiner.

Veier stengt

To av de tre hovedveiene inn til katastrofeområdet ble så ødelagt i skjelvet at det var umulig for biler å komme frem. Dette gjorde det allerede kompliserte arbeidet med å få inn nødhjelp til et område uten større flyplasser, enda vanskeligere. Men FNs matvareprogram WFP stilte tre helikoptre til disposisjon for øyeblikkelig hjelpearbeid.

— I øyeblikket har vi ingen full oversikt over hvor mange som er omkommet eller over de materielle skadene, sa FN-talsmannen Yusuf Hasan i Kabul. Organisasjonen Leger uten grenser meldte at de tre teltene som raskt ble satt opp for å gi førstehjelp, mat og drikke til jordskjelvofrene i Nahrin, allerede var fullstendig overbelastet.

Soldater fra den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF skal settes inn i hjelpearbeidet, opplyste styrkens britiske ledelse. ISAF består av 4.800 for det meste europeiske militære, blant dem et ikke offentlig kjent antall norske elitesoldater.

Russisk hjelp

Russland sendte tidlig onsdag morgen 21 tonn med nødhjelp til de jordskjelvrammede områdene, sa en talsmann for det russiske departement for krisesituasjoner. Russlands president Vladimir Putin lovet mer hjelp til landet som i årene fra 1979 til 1988 kjempet mot sovjetisk okkupasjon, meldte nyhetsbyrået AFP.

Lederen for FNs generalforsamling, sørkoreaneren Hang Seoung-soo, sa at det er dobbelt tragisk at Afghanistan, etter mange år med krig nå rammes av naturkatastrofe. Generalsekretær Kofi Annan, som onsdag var på vei til det arabiske toppmøtet i Beirut, opplyste at FN-kontoret i Kabul har fått ordre om å gjøre alt det kan for å hjelpe ofrene.

FNs barnefond UNICEF sender en betydelig mengde barneklær som del av en nødhjelpspakke på til sammen 70 tonn. Denne sendingen omfatter også mat, medisiner, såpe og utstyr til matlaging.

(NTB)