Det var TV-bilder som ble sendt over hele kloden.

Omkring en halv milliard mennesker så på da Neil Armstrong og «Buzz» Aldrin 20. juli 1969 landet på månen, som de første mennesker noen gang.

Og seks timer senere hørte enda flere Neil Armstrong si de berømte ordene:

«Et lite skritt for mennesket, et stort skritt for menneskeheten,» da han krabbet ut av landingsfartøyet fra Apollo 11 og satte foten på månen.

Overspilt ved en feil

Bilder ble tatt opp på månen og sendt til jorden, hvor de ble gjemt på enorme spoler sammen med store mengder data om for eksempel astronautenes temperatur og puls.

Mandag er det 40 år siden astronautene landet på månen, men da den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA for en tid tilbake lette etter originalbåndene, fant de ingenting.

Det forteller representanter fra NASA.

Undersøkelser har senere vist at båndene trolig ble overspilt med andre data i løpet av 1970— og 1980-årene, da NASA valgte å overspille omkring 200.000 bånd med blant annet videoopptak.

En ekstra kopi – en slags backup – er også slettet i løpet av årene.

Har lånt fra TV-stasjon

I stedet har NASA måtte låne opptak fra TV-stasjonen CBS, som hadde betydelig bedre styr på sine arkiv. Opptakene er imidlertid langt fra så gode som de originale, sier en TV-ingeniør.

NASA har derfor fått et selskap i Hollywood til å restaurere bildene, så de fremstår skarpere og med flere detaljer enn tidligere vist på TV – en såkalt «digital Botox».

Videoopptakene er stadig kornete og har noen av de originale «feilene» fra sendingen fra månen.

På en pressekonferanse torsdag opplyste NASA for første gang offisielt at kjenner til at et observatorium i Australia også tok opp radiosignalene fra rommet – trolig i enda bedre kvalitet enn noe annet man har hørt til nå.

Tross flere turer til Australia, intervjuer med tidligere medarbeidere og analyser er det likevel ennå ikke lykkes NASA å finne frem til båndene.

– Vi vet ikke om de stadig finnes, men vi vil gjerne ha fatt i dem, sier Richard Nafzger i NASA.

Se deler av de gjenskapte opptakene på Youtube .

Jyllands-Posten/Bergens Tidende