Johannesburg: Sjåføren i bilen i ulykken der et 13 år gammelt oldebarn av Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela døde, var beruset, opplyser politiet.

Sjåføren er en slektning, opplyser en talsmann for Nelson Mandela-stiftelsen, Sello Hating.

— Bilføreren er arrestert og siktet for forsettlig drap og promillekjøring, sier politiets talsmann Govindsamy Mariemuthoo.

— Det var en annen, kvinnelig slektning i bilen, men det var ikke moren, tilføyde talsmannen. Sjåføren er foreløpig ikke blitt identifisert, men ble ikke skadd og skal framstilles for retten senere fredag.

Skygger

Saken kaster lange skygger over åpningen av fotball-VM i Sør-Afrika fredag. Ikonet Nelson Mandela vil ikke delta på åpningsseremonien etter at hans oldebarn døde.

— Mandela fikk høre om ulykken fredag morgen. Det vil være upassende av ham å delta i åpningsfeiringen, heter det i en uttalelse fra Nelson Mandela-stiftelsen.

Debbie Yazbek

Den 13-år gamle Zenani Mandela (bildet) mistet livet i en ulykke der bare bilen hun satt i var involvert. Hun feiret 13-årsdagen 9. juni. Ingen andre skal ha blitt skadd i ulykken, opplyser Nelson Mandela-stiftelsen.

Ulykken skjedde da oldebarnet forlot en konsert foran fotball-VM som begynner i Sør-Afrika fredag.

Winnie ikke med

Nelson Mandelas ekskone Winnie Madikizela-Mandela var ikke i bilen med oldebarnet, opplyser Mandela-stiftelsens talsmann Sello Hating. Politiet hadde tidligere meldt det motsatte.

Men ifølge Hating er det riktig at Madikizela-Mandela ble brakt til sykehus for å behandles for sjokk etter ulykken.

Den omkomne Zenani Mandela var barnebarnet til Nelson og Winnie Madikizela-Mandelas datter Zindzi Mandela.

Den 91 år gamle Nelson Mandela har fått mye av æren for at Sør-Afrika ble tildelt årets fotball-VM da spørsmålet ble avgjort i 2004. Mange sørafrikanere har håpet at han ville være til stede på åpningskampen fredag til tross for hans skjøre helse.

Mandela hadde i alt ni oldebarn før dødsulykken. Mandela-stiftelsen opplyser at Mandela-familien har bedt om å få være i fred.