Ifølge lykkeforskning har mandagen fått et ufortjent dårlig rykte. Den første dagen tilbake på jobb etter helgen er gjerne kjip for mange, men vi er langt fra ulykkelige. Faktisk er «blåmandag» den dagen i uken vi har det nest best, det er på onsdager vi virkelig lider.

Ser over skuldrene våre

Det kommer frem av forskningen fra matematikerne Peter Dodds og Christopher Danforth ved University of Vermont. Ved å studere og analysere innlegg på sosiale medier som blogger og twitter, mener de at de endelig har funnet en vellykket og troverdig måte å måle følelsen av å være lykkelig på.

– Vi kunne observere folk i deres naturlige omgivelser på en mer ekte måte enn tidligere lykkestudier. De tror de bare kommuniserer med venner, men siden blogger er offentlige ser vi bare over skuldrene deres, sier Danforth til the Observer.

Milloner av blogger

Ifølge ham blogger folk på søndag hva de gjorde på lørdag kveld, og de gode minnene fra helgen henger fortsatt med på mandag. Men mot midten av uken er folk flest lengst nede følelsesmessig.

Analysering av 2.4 millioner blogger skrevet i løpet av de siste fire årene står bak denne konklusjonen. Hver blogg har fått en karakter på en skala fra 1–9 basert på ord i bloggen som har et følelsesinnhold. Ord som «triumferende», «paradis» og «kjærlighet» scorer høyt. Også ord som «pannekaker» og «luksus» scorer bra, mens ”trauma”, ”begravelse” og ”selvmord” scorer lavt.

Obama gjør oss lykkelig

Mer enn 10 millioner setninger ble gjennomsøkt for å finne de som begynner med ”jeg føler”.

Flere av resultatene, som er å finne i the Journal of Happiness Studies, viser blant annet at den lykkeligste dagen de fire siste årene var 4 november 2008, da Barack Obama vant valget i USA. Da ble det registrert en unormalt høy tetthet av ordet ”stolt”.

En av de mest ulykkelige dagene for menneskene i verden var da Michael Jackson døde i juni i år.

Analyserer sanger

Forskningen viser også at de lykkeligste menneskene er de mellom 45 og 60 år, og tenåringene har det verst.

Over 230 000 sanger av 20 025 artister ble også analysert, med noen kanskje ikke så overraskende funn. «The Beach Boys» og «S Club 7» scoret alle over 7 på lykkeskalaen, mens trash metal artister som «Slayer», «Slipknot» og det norske black metal bandet «Darkthrone» er på bunnen av tabellen.

Kjenner du deg igjen i lykkeforskningen? Si din mening her.

Johannessen, Sara