Jan Tystad

Mark Thatcher har alltid vært mammas gullgutt som i eks-statsministerens øyne aldri kan gjøre noe galt. Men nå har han etter alt å dømme rotet seg bort i kupplaner i Ekvatorial Guinea og ble arrestert fordi han var på vei ut av Sør-Afrika. Huset hans i Cape Town var avertert til salgs og bilene var allerede solgt, da sørafrikansk politi stanset han, fratok ham pass og nektet ham å forlate Cape Town-området til saken kommer opp i november.

Livet hans har bestått av en serie mislykte forretningsprosjekter, likevel hevder britiske media at han er god for 60 millioner pund. Han har drevet med våpenhandel, oljevirksomhet og bankvirksomhet. Pengene fikk han fordi han utnyttet sin posisjon som Thatchers sønn, så snart hun ble statsminister i 1979. Hun holdt sin beskyttende hånd over ham hver gang det stormet rundt ham.

Elendig på skolen

Mark Thatcher kom i medias søkelys for første gang da han deltok i Paris-Dakar bilrally i 1982. Han kjørte seg bort, ble sittende fast i ørkenen i fire døgn før redningsmannskapet fant ham i selskap med en blond jente og en roman av Frederick Forsyth. Mark Thatcher ga alle andre skylden, og moren gråt av glede på fjernsynet da han ble funnet.

Noe skolelys var han ikke. På videregående fikk han så dårlige karakterer at han ikke hadde noen sjanse på universitetsstudier, gikk tre ganger opp til revisoreksamen og strøk hver gang.

Han fikk reise med statsminister Margaret Thatcher på en rekke offisielle besøk og han skaffet seg konsulentoppdrag og millioner på å forhandle avtaler, som hun så godkjente. Den første store kontrakten kom i Oman der hans mor sikret det britiske selskapet Cementation en kontrakt på 300 millioner pund for å bygge ut universitetet. Det ga Mark tre millioner pund. Dagen etter at denn avtalen var undertegnet, skrøt Mark Thatcher til britiske media at det var han som hadde vært «mellommann». Da moren ble stilt spørsmål i Underhuset svarte hun at «jeg slåss for britiske interesser».

Bedt om å fordufte

De siste meldingene om Mark Thatcher gikk ut på at han kjørte rundt med væpnede vakter i en skuddsikker bil og med bilen full av kontanter, angivelig for å betale for våpenkjøp. Han er siktet for å ha kjøpt et fly og et helikopter, som skulle brukes i kuppet i Ekvatorial Guinea. Hans venn, briten Simon Mann, gjorde den store tabbe at han mellomlandet med 69 leiesoldater i Zimbabwe for å plukke opp våpen og eksplosiver. De ble alle arrestert og venter på rettssak i Harare.

Våpenhandel er noe Mark Thatcher har drevet på med tidligere. Da Margaret Thatcher undertegnet tidenes største våpenhandel, den såkalte al-Yamamah med Saudi-Arabia, fikk Mark Thatcher 12 millioner pund som «mellommann». Hans mor så ikke noe galt i dette og skal ha sagt at «Mark kan selge snø til eskimoene og sand til araberne».

Det var nok en liten overdrivelse.

Alan Clark, som var statsråd i flere Thatcher-regjeringer, skrev om «problemet Mark» i sine dagbøker. Da Lady Thatchers frittalende pressemedarbeider Sir Bernard Ingham ble spurt av Mark Thatcher hvordan han best kunne hjelpe sin mor til å vinne valget i 1987, svarte Ingham: «Reis til et annet land».

Kald skulder fra søster

Det gjorde Mark Thatcher. Han flyttet til Texas og møtte Diane Burghdorf, datter av en vellykket bilselger som er blitt mangemillionær. Her opprettet Thatcher Monteagle Marketing som var et konsulentfirma for salg av klær og whisky. Han var også representant for sportsbilen Lotus. Etter noen år begynte problemene, han ble beskyldt av grunnleggeren av Ameristar for å ha tatt kontroll over selskapet med uhederlige midler. Saken kunne ende i retten, noe som fikk skattemyndighetene til å interessere seg for Mark Thatcher. Familien flyttet derfor videre til Sør-Afrika i 1995

Det var Mark Thatcher som forhandlet en millionavtale (i pund) for morens memoarer Han fortsatte også med mer tvilsomme prosjekter i Sør-Afrika. Blant annet lånte han ut penger til politimenn, militære offiserer og statstjenestemenn til 20 prosent rente. Da de dårlig betalte kundene ikke klarte å betale, stormet han inn på politistasjonen i Cape Town og forlangte pengene tilbakebetalt.

For noen dager siden tok politiet hevn. Da var det de som overrasket Mark Thatcher i pyjamasen klokka 0700 om morgenen.

Mark er fortsatt sin mors yndling og hun kommer nok til å forsøke å hjelpe ham selv om hun ikke lenger har så stor makt. Fra tvillingsøsteren Carol Thatcher kan han ikke vente mye støtte. Hun erklærte da hun kom til Heathrow onsdag: «Jeg er ingen tilhenger av Afrika, og jeg er heller ingen stor tilhenger av min bror».