St. Julians, Malta

Ektemann Carlo Ragonesi stemte også ja. Han vil at Malta skal være del av et samlet Europa og frykter ikke at den lille øystaten skal bli skviset av de store.

— Medlemskap sikrer oss en plass ved bordet som vi ikke har i dag. Jeg er sikker på at Malta blir tatt hensyn til selv om vi er små, sa Ragonesi til Bergens Tidende.

I St. Julians kom folk nærmest løpende ut fra stemmeboksene for å fortelle utenlandske pressefolk hva de har stemt. Her var det bare å ordne køen.

Og selv om St. Julians regnes for å være en høyborg for det regjerende Nasjonalistpartiet, og dermed et ja-distrikt, var det ikke vanskelig å støte på sympatisører av Maltas arbeiderparti, det vil si nei-velgere.

— Jeg stemte nei. Jeg vil være uavhengig. Vi er en del av Europa, men vil ikke være en del av Unionen, fortalte Irene Borg, en kvinne i 50-årene. Hun har familiemedlemmer som bor i EU og som oppfordrer malteserne til å holde seg utenfor mens de ennå har sjansen, la hun til.

Selv om malteserne stemte i går, er ikke resultatene ventet før utpå ettermiddagen i dag. Det kom ingen valgdagsmålinger.

De seneste meningsmålingene indikerer ja-seier, men nei-folket har ikke ligget langt etter og har kjempet djervt hele veien inn.

Resultatet fra folkeavstemningen i den lille øystaten i Middelhavet ventes på med spenning i hele Europa. Malta var det første av i alt ni EU-søkerland som skal stemme over medlemskap dette året. Resultatet her kan sette tonen for det som senere skal skje.

Derfor gikk de sosialdemokratiske partiene i EU i går ut med en appell til malteserne om å stemme ja, i strid med rådet fra Maltas eget sosialdemokratiske parti. Arbeiderpartiet på Malta har - i erkjennelsen av at nei-flertall er lite sannsynlig - sagt at de vil se det som en seier dersom færre enn 50 prosent av de stemmeberettigete stemmer ja. Partiet vil ta alle nei-stemmer, blanke stemmer og hjemmesittere til inntekt for seg. Dette blir sett på som et taktisk trekk fra partileder Alfred Sant, for å sikre seg et bedre utgangspunkt foran neste parlamentsvalg

Standpunktet ble ivrig forsvart av arbeiderparti-politikeren Mario Gherxi BT traff ved et stemmelokale i går:

— Maltesere tviler aldri. Valgdeltakelsen ligger alltid mellom 95 og 98 prosent. Hvis færre deltar nå, er det en meningsytring mot EU-medlemskap, hevdet han.

Men tidligere tall i går tydet på valgdeltakelse omtrent på vanlig nivå.

JA-FOLK: - Medlemskap sikrer oss en plass ved bordet som vi ikke har i dag. Jeg er sikker på at Malta blir tatt hensyn til selv om vi er små, sa Carlo Ragonesi etter å ha stemt sammen med konen Sharon i går. <p/>Foto: Juha Roininen