91 prosent av malteserne stemte over EU lørdag,men måtte vente til i går før de fikk utfallet. Den knappe seieren la ingen demper på maltesiske EU-tilhengere, som startet feiringen alt i går formiddag. Helt fra morgenen av sto de antakelig parat med supporterutstyr, markhylere, fyrverkeri og full tank.

Da de første tallene sivet ut fra opptellingssenteret i Ta'Qali viste en knapp, men klar ja-seier, gikk det ikke lenge før alle sentrale gater var fulle av tutende biler og feirende mennesker.

I Ta'Qali, derimot, var stemningen amper. Årsaken var ikke minst at mobilnettet på Malta fikk sammenbrudd da tallene kom og alle måtte snakke med noen om dem. Desperate journalister fikk ikke sendt hjem rapporter på mer enn en time.

— Nei-seier likevel

No2EUs leder Sharon Ellul Bonici virket trett og mutt da hun møtte BT. Likevel påberopte hun seg seier:

— Færre enn 50 prosent av de stemmeberettigede sa ja. Dermed har ja-siden ikke vunnet noen legitim seier. Vi går ut i gatene og feirer, sa Bonnici, før resten av pressekorpset oppdaget henne og nærmest rant henne ned.

Selv om det var minst 50 politifolk på gårdsplassen mellom pressesenteret og opptellingssentralen, greide de nemlig ikke å holde orden på noen ting.

Det ble overtydelig da den fremste nei-politikeren, sosialdemokratenes leder Alfred Sant, kom. Med et kobbel applauderende partifeller rundt seg, sa en smilende Sant det samme som Bonnici:

— Regjeringen har ikke fått støtte fra 50 prosent av de stemmeberettigede. Dermed vant nei-siden, sa Sant.

Han hadde på forhånd oppfordret sine folk til enten å stemme nei, gjøre stemmeseddelen ugyldig eller bli hjemme. Selv valgte han det siste.

- Betyr ikke noe

— Hva med å ha litt respekt for de over 90 prosent som har sagt sin mening, spurte en maltesisk journalist.

— Det betyr ikke noe, svarte Alfred Sant, ifølge oversettelsen til en valgfunksjonær i min nærhet.

Dermed brøt det ut slåsskamp mellom folk fra opposisjonen og regjeringspartiet.

I utkanten sto Dr. Harry Vassallo, leder av Maltas lille, grønne parti Alternattiva Demokratika og så sørgmodig ut.

— Jeg beklager at dere får se denne ubehøvlede siden ved maltesisk politikk. Men jeg er glad i dag av tre grunner. For det første var vårt parti lenge alene om å ønske en folkeavstemning om EU. Nå er den holdt. For det andre mislyktes nei-siden i å undergrave folkets rett til å si sin mening. I hvilke andre land har man mer enn 90 prosents valgdeltakelse? Og for det tredje blir Malta nå medlem av EU. Det er en fin dag, sa Vassallo, med dyster mine.

Nyvalg

Statsminister Eddie Fenech Adani møtte pressen senere på ettermiddagen og holdt seg i nøkterne ordelag.

— Avgjørelsen til det maltesiske folk er klar og sterk. Jeg vil etter beste skjønn følge ja-vedtaket opp i praksis, sa Adani.

Han varslet regjeringskonferanse i dag. Der er det ventet at regjeringen vil ta initiativ til nyvalg, kanskje allerede 1. april.

Et nytt parlament må nemlig fatte det formelle vedtaket om å melde Malta inn i EU. Arbeiderpartiet kan trekke EU-søknaden hvis partiet får flertall.

Opposisjonsleder Alfred Sant ba i går sine tilhengere til å gå ut og feire det han hevdet var et ja til «partnerskap», hans påtenkte alternativ til EU-medlemskap. Derfor ble det lenge fryktet slåsskamper mellom rivaliserende grupper i gatene. Men etter det BT kunne se, var det ikke mange som fulgte oppfordringen.

EU-kommisjonens president Romano Prodi uttrykte i Brussel stor glede over ja-flertallet på Malta.

— Vi ønsker dere velkommen av hele vårt hjerte og ser frem til Maltas konkrete bidrag til EUs videre utvikling, sa han.

FULL RULLE! Den knappe seieren la ingen demper på maltesiske EU-tilhengere. Det var full rulle med supporterutstyr, markhylere, fyrverkeri og full tank.<p/>FOTO: JUHA ROININEN