Den 73 år gamle elektroingeniøren Josef F. har an «i det store og hele» innrømmet det han blir beskyldt for, ifølge politiet.

— Denne kriminalsaken sprenger alle dimensjoner som vi hittil har kjent til, sa sikkerhetsdirektør Franz Prucher i delstaten Niederösterreich i går.

I kjelleren i familiens anonyme, toetasjes hus i Amstetten, en liten industriby med drøyt 20.000 innbyggere, holdt Josef F. datteren Elisabeth innesperret i 24 år.

I rom uten vinduer, bak en elektronisk låst ståldør som bare faren hadde koden til, har hun levd siden 1984. Da var hun 18 år gammel, og ble ifølge hennes egen politiforklaring dopet ned og sperret inne. Før den tid skal hun flere ganger ha prøvd å flykte fra faren, som misbrukte henne seksuelt.

I kjelleren fortsatte misbruket, og hun fødte i alt syv barn der. Ett av barna døde rett etter fødselen, og ble brent i husets sentralfyr av faren.

— Historien er så grotesk at den overgår vår fatteevne, sier rettspsykiater Jon Geir Høyersten. Han har vært sakkyndig i en rekke incest- og overgrepssaker, men har aldri vært borti noe som ligner på det som har skjedd i Østerrike.

— Denne saken er så spesiell at det er veldig vanskelig å si noe generelt om den, sier Randi Rosenqvist, psykiater og leder for rettsmedisinsk kommisjon.

Les også: Her ble hun holdt fanget

- Pervers allianse

Saken kommer bare et drøyt år etter at østerrikske Natascha Kampusch greide å rømme fra sitt fangenskap, etter åtte år i kjelleren hos sin overgriper.

Ifølge østerriksk politi er det ingenting som tyder på at Josef F.s kone visste hva som foregikk i kjelleren. Hun hadde selv syv barn med ektemannen, Elisabeth var den yngste.

— Det er den perfekte dekkoperasjon, sa førstestatsadvokat Gerhard Sedlacek ved påtalemyndigheten i den østerrikske regionen St. Pölten til NTB i går.

Kjellerrommene skal være på ca. 60 kvadratmeter, med inngangen skjult bak hyller. Den skal ha blitt utvidet i flere omganger. I etasjen over skal ekteparet F. ha levd et helt vanlig familieliv.

— Det er veldig vanlig i incestsaker at moren sier hun ikke har skjønt noe. Men det viser seg at i 80 prosent tilfellene har partneren kjent til det som har skjedd, sier rettspsykiater Høyersten.

— Det oppstår en slags pervers allianse med overgriperen som er vanskelig å forstå. I denne saken høres det helt utrolig ut at hun ikke skal ha visst, etter så mange år i samme hus. Da må hun i tilfelle være alvorlig tilbakestående, mener Høyersten, som understreker at han kun kjenner historien fra mediene.

Barnevernet ante ingenting

Hans rettspsykiater-kollega Siri Nome har også flere ganger opplevd at ektefellen forsvarer eller dekker overgriperen.

— Det er gjerne den store fornektelsen som slår inn. De kan ha behov for å fortrenge det som har hendt av hensyn til seg selv, sier Nome. Også hun synes det er vanskelig å si så mye om skrekkhistorien fra Amstetten.

— Vi har ingen erfaring med tilsvarende saker, for å si det forsiktig, sier Nome. Hun mener det må være snakk om en «fullstendig mangel på følelser for andre».

Den 73 år gamle fjortenbarnsfaren blir av politiet beskrevet som vital og aktiv. Ifølge barnevernsmyndighetene i småbyen er familien «et helt ubeskrevet blad» hos dem.

Tre av barna fra kjelleren har vokst opp hos Josef og hans kone. De gikk på skole og skal ikke ha utmerket seg på noen måte. Historien som naboer og myndigheter fikk servert, var at datteren Elisabeth hadde forlatt barna som nyfødte på foreldrenes trapp. Historien ble underbygd av brev som datteren var blitt presset til å skrive, der hun bad dem ta vare på barna fordi hun selv ikke var i stand til det.

Den offisielle versjonen var at Elisabeth var dratt sin vei som 18-åring. Faren skal ha sagt at hun var blitt med i en religiøs sekt.

Hadde ikke sett dagslys

Utad levde 73-åringen og konen et ryddig familieliv med de tre barna som var hentet opp fra kjelleren. Samtidig skaffet Josef mat og klær til yngstedatteren og de tre barna som levde bak lås og slå. Da de slapp ut denne måneden, var ungene blitt fem, atten og nitten år gamle. De skal ikke ha sett dagslys før.

At incestovergripere lever et dobbeltliv der fasaden virker helt normal, er snarere regelen enn unntaket, ifølge psykiater Høyersten.

— Det er ingen forbrytelser der gjerningsmennene nekter hardere for det de har gjort. De vet at overgrepene er forferdelige, og at alt vil klappe sammen dersom de blir avslørt. Det finnes knapt større tabu i samfunnet enn incest, sier Høyersten.

Han mener han dette også viser hvor sterke indre krefter som er sving.

— De vet at de risikerer alt, men gjør det likevel, sier psykiateren.

Josef F. ble i går fraktet til et fengsel i St. Pölten, der han vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

ØSTERRIKSK POLITI
HO
HEINZ-PETER BADER
REUTERS