For første gang siden opprøret startet for 20 måneder siden, lar talsmannen seg intervjue av et større internasjonalt nyhetsbyrå.

Til Reuters sier han at titusener av mennesker er rede til å dø for saken, og at konflikten også vil kunne ramme turiststeder som Pattaya og Phuket, samt hovedstaden Bangkok, hvis ikke statsminister Thaksin Shinawatra endrer linje overfor separatistene.

Det skal imidlertid ikke være aktuelt med selvmordsangrep, selv om talsmannen sammenligner opprøret med intifadaen i de palestinske områdene og motstanden i Afghanistan. Han understreker at separatistene verken har tilknytning til Osama bin Laden eller al-Qaidas sørasiatiske avlegger, Jemaah Islamiah.

— Vi har ingen forbindelse med de terroristene. Vår kamp er for vårt eget folk, for å få tilbake det som er rettmessig vårt, sier talsmannen. Talsmannen vil ikke la seg identifisere, men i intervjuet kaller han opprørsgruppen for Pattanis forente frigjøringsorganisasjon (PULO).

Den får økonomisk støtte av titusener av medlemmer som gir daglige, ukentlige og månedlige donasjoner, ifølge talsmannen.

Siden det voldelige opprøret brøt ut i januar 2004, har det vært spekulert rundt hvem som står bak voldsbølgen. Mer enn 800 personer er drept i de tre sørlige provinsene Pattani, Yala og Narathiwat hvor 80 prosent av befolkningen er muslimer og etniske malaysiere. Mange sivile hinduer er blant ofrene.