Senator Carl Levin, som ligger an til å bli ny leder for forsvarskomiteen som følge av at republikaneren James Jeffords gikk over til å bli uavhengig i forrige uke, sa på CNN søndag at dette blir en anledning til å se en gang til på realismen i planene.

-Spørsmålet er om vi blir tryggere eller mindre trygge som følge av en ensidig utplassering, i strid med ABM-avtalen, som kunne føre til en svært negativ reaksjon fra Russland eller Kina, og dessuten mot rådene til noen av være nærmeste allierte, sa Levin.

Han sa at Bush-regjeringen ikke har vurdert problemene som den selv skaper, og bare ser på truslene. Og det fins langt større trusler som vi ikke setter av ressurser til, sa han.

Bush-administrasjonen hevder at ABM-traktaten, som hindrer slike skjold, er avleggs, og derfor ønsker han å bygge ut et rakettskjold mot såkalte røverstater som Nord-Korea og Irak.

Forgjengeren Bill Clinton var såpass i tvil om realismen i prosjektet at han overlot vurderingen til etterfølgeren.

Senator Tom Daschle, som ligger an til bli ny flertallsleder i Senatet, var også på TV søndag for å si at hele prosjektet etter demokratenes mening er forhastet.

-Hvis du spør om vi skal krenke ABM-traktaten, hvis du spør om vi skal legge oss ut med hver eneste allierte vi har, pluss Russland og Kina, hvis du spør om vi skal utplassere noe som ennå ikke har vist seg å virke, da sier jeg nei, sa Daschle.

Samtidig gjorde demokratene sitt beste for å lokke flere republikanere til å følge Jeffords eksempel og hoppe av eller bytte parti.

Senator Joe Lieberman sa at Bush har lagt seg altfor langt til høyre, og han pekte på justisminister John Ashcroft og innenriksminister Gale Norton som eksempler.

— Om ikke partiet returnerer mer mot sentrum og slutter å straffe dem som er uenige, vil de miste flere medlemmer og det amerikanske folkets støtte, sa Lieberman på Fox News Sunday.

Andre republikanske senatorer som sies å være oppgitt over den arrogante og intolerante holdningen til partiledelsen og den sterke høyrevridningen som Bush har lagt opp til, er John McCain fra Arizona, Lincoln Chafee fra Rhode Island og Olympia Snowe fra Maine.

Daschle gjorde det svært klart på NBC at det demokratiske partiet er åpent for dem begge og for andre som måtte velge å hoppe av.

— Jeg har gjort det klart for senator McCain og senator Chafee. Hvis dere er interessert, er vi mer enn glade for å snakke med dere. Det har alltid vært en åpen invitasjon, sa han.

Den republikanske senatoren Chuck Hagel sa seg enig med Lieberman i at hans parti måtte være mer åpent for avvikende meninger. Han sa at det er lett å bli arrogant når man får makt, og at det ikke er mulig å regjere om ikke partiet representerer flere interesser.

Han innrømmet at det antakelig har vært samtaler mellom McCain og demokratene, men han ville ikke akseptere at McCain kunne komme til å hoppe av. McCain tapte nominasjonskampen mot Bush i fjor.

Nyhetsmagasinet Time skriver at McCain tok kontakt med demokratene, inkludert Daschle og Ted Kennedy, for seks uker siden om muligheten for å hoppe av og bli uavhengig.

Men artikkelen sier også at han kan finne at det er best å bli, siden han er i en ideell posisjon til å bli en slags mekler eller mellommann mellom demokratene og Bush, og dermed få stor innflytelse. Uten flertall vil Bush nå nemlig måtte legge opp til forhandlinger og kompromisser for å få ting gjennom.

(NTB-AFP)