Ramallah (NTB-AFP-DPA): Fredag eksisterte det i praksis to regjeringer som begge gjorde krav på å være palestinernes rettmessige representanter. President Mahmoud Abbas ba finansminister Salam Fayyad ta over etter statsminister Ismail Haniyeh og å danne en kriseregjering.

Men Haniyeh, som offisielt fikk sparken torsdag kveld, nektet å følge Abbas’ ordre om å gå av. Dermed så det ut til at to regjeringer ville kjempe om makten, og at den forbitrede indre striden palestinerne imellom ville fortsette.

Styrker fra Hamas tok allerede torsdag full kontroll over Gazastripen, inkludert president Abbas hovedkvarter i Gaza by. Både Israel og Egypt har stengt sine grenser mot Gazastripen – ingen av landene ser lyst på utsiktene til å få en islamistisk styrt enklave som nabo.

På Vestbredden gjennomførte Fatah-tilhengere hevnaksjoner, brente Hamas-kontorer og advarte om flere represalier mot Hamas-medlemmer.

«Verste siden krigen»

– Dette har dessverre satt oss mange, mange år tilbake, sa den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat fredag, om den palestinske splittelsen.

– Det er det verste jeg har opplevd siden seksdagerskrigen, tilføyde han med henvisning til Israels erobring av blant annet Vestbredden og Gazastripen i 1967.

– Gazastripen står ikke lenger under palestinske myndigheters kontroll – det har skjedd et mytteri, tilføyde Erekat bittert.

– Vi har ødelagt palestinernes sak og drømmen om en palestinsk stat, mente flyktningen Abu Said i Shatti-leiren på Gazastripen.

Vestlig støtte

Den såkalte Midtøsten-kvartetten av USA, Russland, EU og FN, sammen med andre vestlige land, gikk fredag ut med klar støtte til president Mahmoud Abbas og hans bestrebelser på å stable en kriseregjering på beina.

Også Norge støtter Abbas i hans arbeid med å stable en funksjonsdyktig palestinsk regjering på beina, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han understreker at Abbas er legitimt valgt, og ifølge den palestinske grunnloven har rett til å oppløse regjeringen.

Både Israel, EU og USA vurderer om de skal lempe på sanksjonene mot palestinerne for å støtte Abbas i maktkampen mot Hamas.

Israel antyder at de kan normalisere båndene til en palestinsk regjering ledet av den moderate politikeren Salam Fayyad, dersom hans regjering etterkommer kravene fra kvartetten om blant annet å anerkjenne Israel og ta avstand fra all bruk av vold, sier en israelsk talsmann til AFP.

Krisemøte i Kairo

Arabiske utenriksministere samlet seg fredag til krisemøte i den egyptiske hovedstaden Kairo, der situasjonen i de palestinske områdene var eneste sak på dagsordenen. – Utsiktene til en form for islamiststat ved landets egen grense skremmer Egypt, sier forskeren Emad Gad ved Ahram-senteret for strategiske studier.

– Hvis Hamas skulle innføre den islamske straffeloven Sharia på Gazastripen, vil det kunne spre smitte over grensen. Hamas er nært knyttet til den egyptiske islamistbevegelsen Muslimsk Brorskap, framholdt Gad.

Flere arabiske aviser skrev fredag at israelerne er de eneste som tjener politisk på at Hamas har overtatt makten på Gazastripen. Nå har Israel fått nye påskudd til å avvise fredsutspill og bygge bosettinger på Vestbredden, mente Al-Eaya i Qatar.