JAN TYSTAD

En kjent britisk journalist og City-redaktør i Sunday Telegraph, Robert Peston, avslører i en ny bok at Tony Blair lurte finansminister Gordon Brown, enda en gang. Han lovet å gå av høsten 2004, men gjorde det ikke.

I går nektet statsminister Tony Blair å bekrefte eller avsanne påstandene under David Frosts søndagsprogram «Frost on Sunday» på BBC. Det eneste Blair svarte var til alle spørsmålene om hans forhold til Brown, var at «dette er gamle påstander, som jeg har svart på flere ganger før».

«Upålitelig»

David Frost siterte fra den nye boken, hvor venner av Brown har fortalt forfatteren at Gordon Brown ble så irritert da han skjønte at Blair ville bryte sitt løfte, at han sa i raseri til statsministeren: «Etter dette kommer jeg aldri til å tro på noe du sier». Frost ville vite om dette sitatet var riktig, og fikk sammen svar fra Blair «dette er gammelt nytt, dette har jeg svart på mange ganger».

Men Brown er blitt lurt av sin daværende gode venn før. I 1994 da John Smith døde og partiet skulle velge ny leder, gikk Gordon Brown med på å la Tony Blair bli leder og statsminister ved neste valg, mot at Brown skulle overta som statsminister i andre valgperiode. Det skjedde ikke. Blair vant valgene i 1997, 2001 og stiller til valg neste gang, som trolig blir i mai.

Løftene

Spørsmålet om å gå av, ble tatt opp igjen i april 2004, blir det hevdet i boken. Denne gangen sa Blair til Brown at han følte Irak-krigen hadde skadet hans posisjon og at han derfor hadde besluttet seg for å gå av i november 2004 og overlate roret til Gordon Brown. Dette løftet ble også brutt.

Da Blair-tilhengerne hørte om løftet, ble de sjokkert og regnet med at de ville miste jobbene hvis Gordon Brown overtok ledelsen. De mest aktive begynte på påvirke Blair, sammen med konen Cherie. Gang på gang oppfordret de ham til å fortsette av hensyn til partiet og valgsjansene og de klarte å overtale ham.

Etter at valget til EU og til noen av de britiske kommunene ble holdt 12 juni, følte Blair seg tryggere. Resultatet var at Tony Blair gikk ut seinere på høsten og erklære at han vil lede valgkampen for Labour, og hvis han vinner valget vil han sitte som statsminister til slutten av perioden. Dette gjentok han i Frost-intervjuet på tv i går hvor han erklærte at han kunne sitte hele perioden og overlate roret til sin etterfølger like før neste parlamentsvalg.

Skuffet

Siden å ha erklært at han blir sittende, har Tony Blair trappet opp kampen for å sikre seg en annen etterfølger enn Gordon Brown. Blair har trukket inn sin gamle allierte Alan Milburn til å lede valgkampen, i 1997 og 2001 var det Gordon Brown som var valgkampleder.

Blair forsøker også å utmanøvrere sin egen finansminister hver gang har ser en sjanse. Brown har gått i spissen når det gjelder å avskrive gjeld til fattige land.

Torsdag i forrige uke skulle Brown snakke om Afrika og hjelp til de fattigste landene i et foredrag han holdt. Blair annonserte uventet en pressekonferanse samtidig. Ingen kunne være i tvil om at han forsøkte å ta glansen fra Brown.

Blair ble spurt på pressekonferansen hva han syntes om Gordon Brown som finansminister. Han hevdet at han var «svært godt fornøyd» med finansministeren og at han skulle få fortsette sitt gode arbeid med å opprettholde en sunn økonomi med liten arbeidsløshet.

Mange politiske kommentatorer har spådd at Blair vil fjerne Brown etter valget og ryktene går ut på at han vil bli tilbudt utenriksministerjobben. Et slikt tilbud vil Brown avvise og dermed blir det en ny opptrapping i maktkampen i partiet.

Innenfor Labour er det mange som mener Gordon Brown vil bli en bedre statsminister enn Blair, fordi han er mer sosialistisk innstilt. Han er heller ikke noen nikkedukke for president Bush, blir det hevdet. Det er liten tvil om at han var skeptisk til Irak-krigen, men fulgte regjeringens politikk, uten å protestere offentlig.