En makedonsk ekstremistgruppe sier ifølge nyhetsbyrået DPA at den sto bak drapet på en albansk forretningsmann i Skopje i forrige uke, og bak herjingene i byen Bitola, der et førtitall albanske butikker og kafeer ble ødelagt.

«Den makedonske revolusjonære organisasjonen Todor Aleksandrov» sier den vil slå til mot dem som finansierer den albanske geriljaen, Den nasjonale frigjøringshæren.

Spent Fredag ble et av Skopjes mest populære konditorier ødelagt av en bombe. Eieren, en slavisk muslim, hadde ingen formening om hvem som sto bak. Bomben var en av mange urovekkende episoder i den makedonske hovedstaden i forrige uke.

Spenningen mellom de to folkegruppene, makedonere og albanere, er økende etter at regjeringsstyrkene har innledet et nytt angrep på den albanske geriljaen, som reaksjon på at ti regjeringssoldater ble drept i forrige uke. Blant både albanere og makedonere er mange misfornøyd med hva politikerne gjør, og krever en hardere linje.

Graffiti Den britiske avisen The Observer rapporterte for litt over en måned siden at en makedonsk innenriksminister hadde invitert flere mektige forbrytere i Skopje til lunsj. De skal ha blitt bedt om å «støtte saken», det vil si hjelpe sitt land ved å danne en halvmilitær gruppe etter mønster av Arkans Tigre, som ledet den etniske rensingen i Bosnia.

Det er mye som tyder på at slike grupper allerede er aktive. Bare noen dager etter møtet i Skopje dukket det opp graffiti med teksten «Den makedonske folkefronten» og «Nasjonal front». En av gruppene har til og med egne nettsider, der medlemmer av Den makedonske aksjonsorganisasjonen er avbildet med våpen. Organisasjonens leder Aleksander Kolevski har uttalt til avisen Dnevnik at politiske virkemidler ikke kan løse konflikten.

Avviser Andre militante grupperinger kaller seg Makedonske løver og De blå fuglene. Sistnevnte hevder å ha 2.000 væpnede og kampklare menn.

Det makedonske innenriksdepartementet avviser at slike grupper eksisterer. Myndighetene sier de gjør sitt beste for å hindre at militante grupper blir dannet.De halvmilitære gruppene spiller på stemninger som er utbredt i den makedonske del av befolkningen. Mange mener at regjeringen går for langt i å gi innrømmelser til det albanske mindretallet, og at regjeringsstyrkene har gått for forsiktig fram mot den albanske geriljaen.

NTB