­–Våpenhvile har trådt i kraft i en landsby som har vært beskutt av den makedonske hæren de siste døgnene, sa EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana, som befant seg i Skopje.

Siden fredag hadde makedonske styrker trosset skarpe advarsler fra NATO og fortsatt offensiven mot albansk gerilja i forstaden Aracinovo, få kilometer fra sentrum av Skopje. Offensiven innebar at en 11 dager gammel og svært skjør våpenhvile ble brutt. Våpenhvilen skulle gi grunnlag for forhandlinger mellom albanske og makedonske partier om en politisk løsning.

–Vanvidd NATOs generalsekretær kalte tidligere i uka hærens angrep på Aracinovo for "komplett vanvidd", og sa at krisen i landet ikke kan løses med militære midler. George Robertson sa at NATOs betingelse for å sette inn en fredsstyrke på 3.000 mann som kan avvæpne opprørerne, er at det først foreligger en fredsavtale med opprørerne.

Hærens offensiv mot landsbyer som opprørerne kontrollerer, har ført til at flere titusener innbyggere har flyktet til Kosovo.

Solana reiste til Makedonia lørdag for å fortsette forsøket på å forhandle fram en fredsavtale. Etter 13.30 søndag var det slutt på angrepene mot Aracinovo, melder Reuters journalister på stedet. Våpenhvilen trådte i kraft fra klokka 14.

–Vi har en våpenhvile som jeg håper også vil omfatte resten av landet, bekreftet Solana.

Frist til mandag De albanske opprørerne befant seg søndag fortsatt i landsbyen.

–Vi holder stand og har ikke tenkt å flykte, sa opprørslederen, kjent under navnet Hoxha, på mobiltelefon til nyhetsbyrået Reuters. Han sa at de makedonske styrkene befant seg 2 kilometer fra opprørsstillingene.

Etter at våpenhvilen var innført søndag, sa Solana at partene ikke var langt unna et gjennombrudd i forhandlingene. EUs utenriksministere har gitt partene en frist til mandag med å komme opp med en forhandlingsløsning.

NTB