I en offisiell erklæring mandag kveld het det at sesjonen i nasjonalforsamlingen, der regjeringens forslag om å erklære krigstilstand skulle drøftes, var utsatt etter at "regjeringen avlyste sin debatt om nasjonal sikkerhet".

Avgjørelsen ble fattet etter at NATO og EU tidligere på dagen advarte om at en slik erklæring ville gjøre krisa verre.

— Makedonia befinner seg på avgrunnens rand, advarte NATOs generalsekretær George Robertson, som i uvanlig sterke ordelag fordømte den albanske geriljaen.

Robertson og EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana var mandag i Skopje i håp om å avverge en truende borgerkrig. De oppfordret så sterkt de kunne de slavisk-makedonske partiene, som har flertall i nasjonalforsamlingen, om å avstå fra å erklære krigstilstand.

Alvoret i situasjonen ble understreket av lederen for det største albanske partiet, Arben Xhaferi, som sa at partiet ville gå ut av regjeringen dersom flertallet vedtok en erklæring om krigstilstand. Dermed ville landet i stedet for en bred samlingsregjering, som EU og NATO har oppfordret til, få en situasjon der all makt er konsentrert på slavisk-makedonske hender.(NTB)