• Ingen pris er for høy, når jeg snart kan bli gjenforent med familien, sa en tydelig rørt Mark Thatcher da han forlot retten i Cape Town i går. Han fikk fire år betinget for å ha vært med på å finansiere kuppforsøk og ble ilagt bot på tre millioner kroner.

JAN TYSTAD

Mark Thatcher er dømt som kriminell i Sør-Afrika, men han får tilbake passet og kommer til å reise til USA hvor konen Diane og deres to barn i tenårene venter. Trolig kommer de ikke tilbake til Sør-Afrika og huset vil bli tatt i pant for å dekke boten.

Avtale

Mark Thatcher satt i husarrest i Cape Town og ventet på at saken skulle komme opp. I julehelgen fikk han besøk av sin mor, tidligere statsminister Margaret Thatcher. Hun oppfordret ham til å inngå et forlik med myndighetene. Ved å innrømme at han hadde vært med på kupplanene mot diktator Obiang i Ekvatorial Guinea, hadde han brutt sørafrikansk lov som forbyr finansiering av leiesoldater eller utstyr til kupp i andre land.

For Thatcher må det ha vært bittert å måtte innrømme skyld, men han unngikk en lang rettssak som kunne ha endt i fengselsstraff. Det er helt nytt for Mark Thatcher å bli betraktet som kriminell og han uttalte nylig i et intervju: — Jeg er glad min far ikke fikk oppleve dette.

Problembarn

Mark Thatcher har vært et problembarn for foreldrene og for søsteren Carol, som ikke lenger har noen kontakt med tvillingbroren. Når hun intervjues, svarer hun alltid at hun ikke vil snakke om ham og at det er lenge siden de møttes.

Mark vokste opp med en mor som hele tiden var opptatt med politikk og en far som var like travelt opptatt med forretninger. Faren Dennis Thatcher ble mangemillionær på oljehandel og hadde ikke mye tid til barna. Søsteren Carol gikk sine egne veier og ble en aktiv journalist og forfatter. Hun skrev en interessant biografi om faren for noen år siden, men moren Margaret har nektet å samarbeide med henne om en ny biografi. For mor har gullgutten alltid vært Mark.

Mark Thatcher ble rik takket være sin mor. Da hun var på offisielt besøk i Oman, fulgte han med og inngikk byggeavtaler med lokale myndigheter. Da Margaret Thatcher klarte å sikre en kjempekontrakt om våpensalg til Saudi-Arabia, opptrådte Mark Thatcher som mellommann og ifølge britisk presse skaffet han seg om lag 12 millioner pund (144 millioner kroner) for jobben. All kritikk mot sammenblandingen av morens politiske rolle og sønnens økonomiske interesser, prellet av på den stadig mer egenrådige statsministeren.

Eventyret

Kupplanene i Ekvatorial Guinea, ble ifølge The Guardian diskutert i hagen til Mark Thatcher i Cape Town julen 2003. Til stede var hans nabo og gode venn Simon Mann, en tidligere Eton-elev og offiser i spesialstyrkene SAS. Da han gikk ut av det militære i Storbritannia, flyttet han til Sør-Afrika og startet selskapet Executive Outcome som skaffet leiesoldater (tidligere apartheidsoldater) til flere afrikanske land.

En av de sammensvorne som var i juleselskap hos Mark Thatcher og nå har vitnet mot ham, er flygeren Crause Steyl, som fraktet opposisjonslederen i Ekvatorial Guinea, Severo Moto, til nabostaten Kamerun. Derfra skulle Moto flys inn når leiesoldatene hadde tatt kontroll og fjernet diktatoren Obiang. Flygeren Steyl kunne legge frem dokumenter som viste at Mark Thatcher hadde overført penger til hans konto for helikopterkjøp.

Trass de mange erfarne leiesoldatene ble kuppet dårlig planlagt. Da leiesoldatene kom i fly til Zimbabwe for å hente våpen som Simon Mann hadde kjøpt, ble de arrestert. Mann er dømt til syv års fengsel i Zimbabwe, men har nå trukket tilståelsen fordi han hevder at han ble torturert før han skrev under på papirene.

Ny runde

Presidenten i Ekvatorial Guinea, Teodoro Obiang, forsøker å starte en sak mot dem som finansierte kupplanene i London. En rettssak i London kan føre til flere avsløringer av dem som sto bak kupplanene og også trekke inn den britiske regjeringen. Britiske aviser hevder att britisk etterretningsvesen og utenriksdepartementet kjente til kupplanene og at Ekvatorial Guinea skulle vært advart, men ble det ikke.

DØMT, MEN FRI: Mark Thatcher kan nå forlate Sør-Afrika som en fri mann. Men er like fullt dømt som kuppmaker.<br/> FOTO: HOWARD BURDITT, REUTERS