Etter mye overveielse har prinsesse Madeleine og Jonas Bergström tatt en felles beslutning om å gå hver sin vei, heter det i uttalelsen på kongehusets hjemmesider.

Prinsessen og hennes tidligere forlovede ber om at pressen viser respekt og hensyn overfor deres beslutning.

— De trenger ro i denne vanskelige situasjonen. Medienes ekstreme overvåking gjør ikke situasjonen lettere for dem, skriver kongehuset, som understreker at det ikke vil bli gitt flere uttalelser om saken.

Spekulasjoner

Madeleine dro lørdag til New York, ifølge flere svenske medier.

Den siste uka har det vært en rekke spekulasjoner i både svenske og andre lands medier om at de to var på vei mot et brudd.

Spekulasjonene skjøt fart etter at norske Tora Uppstrøm Berg tidligere denne uken overfor bladet Se og Hør fortalte at hun hadde hatt en affære med Bergström.

Bryllup

— Jeg falt for hennes blå øyne og herlige latter, sa Bergström da den kongelige forlovelsen ble kunngjort den 11. august i fjor. Etter planen skulle bryllupet stå en gang i høst eller vinteren 2011.

Men tidligere denne måneden meddelte dronning Silvia at det ikke ville bli noen ekteskapsinngåelse i år og grunnga det med at Madeleine hadde «rett til en rolig tid rundt sitt eget bryllup».

Prinsessens storesøster, kronprinsesse Victoria, gifter seg med Daniel Westling den 19. juni.