FINN BJØRN TØNDER

finn.tonder@bt.no

Nobelkomiteen innfridde ønsket, og angret ikke ett sekund. For gullstrupen fra Bergen, fru Wilhelmsen fra Breisten, imponerte alle etter Maathais tale i går.

— Jo, jeg betrakter meg som en helt ekte kenyanskbergenser med to barn og mann i Bergen. Og skal jeg være ærlig hadde jeg godt håp om at Wangari valgte nettopp meg til å opptre under fredspristutdelingen, sier Rhoda Achieng Ondeng Wilhelmsen til BT.

Naboer fra Nairobi

— Vi er jo naboer fra Nairobi. Fredsprisvinnerens barn gikk på guava-slang i vår hage. Og fikk kjeft av mine foreldre. Ikke fordi de stjal de tropiske fruktene, men fordi de forstyrret meg under sangøvelsene, sier den klassiske sangerinnen, som flyttet til Bergen allerede i 1984, etter endt sangutdannelse i Kenya og USA. I Bergen er hun ansatt i Hordaland fylkeskommune, og reiser rundt som sangerinne for Rikskonsertenes skolekonserter, blant annet. Hun betraktes som ekspert på Grieg, og er nettopp ferdig med tre ukers Griegkonserter på Troldhaugen, sammen med pianisten Geir Botnen fra Norheimsund, som også bistod henne i Oslo i går.

Personlig tekst

I Oslo i går vekket Rhoda oppsikt med fremførelsen av to kenyanske folkesanger, med «Våren» av Edvard Grieg som kontrast imellom. Fulgte du fremførelsen på tv så du kanskje at fredsprisvinneren reagerte med ekstra glede da Rhoda sang den første melodien: «Olenyo». Den ble omtalt som en kenyansk folkesang i programmet. Men Rhoda kan avsløre at sangen hadde en helt spesiell tekst: - I god, kenyansk tradisjon la jeg inn en personlig hilsen til Wangari, forteller Rhoda. - Jeg sang følgende:

Wangari Maathai du har gjort at vi er oppreist og stolt du vakre jente fra Nyeri du vakre jente fra Mount Kenya har gjort oss oppreist og stolt

Mannen var opptatt ...

BT traff Rhoda Wilhelmsen få minutter før hun skulle på Nobelmiddagen på Grand Hotel. Der skulle hun endelig få snakke med familievennen igjen.

— Før det hadde jeg bare rukket å treffe to av barna hennes i hotellkorridorene. De som gikk på slang hjemme i hagen vår i Nairobi, smiler Rhoda.

Vi kan forresten ikke fortelle om Rhoda Achieng Ondeng Wilhelmsen uten å nevne hva mannen hennes gjorde da hun sang for fredsprisvinneren i går. - Jeg vet nesten ikke som jeg våger å si det, sier professor Ingvard Wilhelmsen til BT.

Psykiateren og professoren i indremedisin hadde nemlig for lenge siden sagt ja til å holde foredrag på Bolkesjø Hotell nettopp fra 12.00 av i går. - Dermed kunne jeg ikke se Rhoda på tv en gang. Men det ble en løsning., forteller han. Han fikk nemlig inn slutten av Maathais foredrag, og sangen til fruen, på storskjerm foran alle dem som lyttet til foredraget. - Jeg la det inn som en del av underholdningen, sier Wilhelmsen, som først ikke ville ut med hvem han foredrog for. - Det passer seg vel egentlig ikke, men jeg talte for de ansatte ved Kongsberg Våpenfabrikk....