Statsminister Silvio Berlusconi må nok en gang forsvare seg mot korrupsjonsanklager, men om han møter opp i retten, er usikkert. Han har nemlig en vei han må åpne.

Den 73 år gamle statsministeren og mediemogulen mener selv at partiske domstoler fabrikkerer anklager i et forsøk på å velte regjeringen hans.

Berlusconi mistet tidligere i år immuniteten sin i saken, der han er anklaget for å bestukket den britiske advokaten David Mills med 600.000 dollar for å holde tilbake informasjon om forretningene hans.

Saken, som kommer opp i en domstol i Milano, går helt tilbake til 1997. Mills ble dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha mottatt en bestikkelse, en dom han har anket.

Berlusconi er også innblandet i to andre rettssaker der han står tiltalt for skattesnusk og for å ha falsk regnskapsføring.

Han sier selv at han er overbevist om at han blir frifunnet, men at han vil fortsette som statsminister selv om han blir dømt.

Det er tvilsomt om han vil møte i retten fredag. Først ble det sagt at han må i et regjeringsmøte, men dette ble senere endret til at han er opptatt med åpningen av en ny hovedvei.

Mafiabomber Samtidig skal Marcello Dell’Utri forklare seg i en domstol i Torino. Dell’Utri, senator og partifelle av Berlusconi, må vitne i en mafiasak som ikke formelt er forbundet til statsministeren.

Berlusconi har tidligere uttalt at opplysningene fra en mafiainformant om at han og Dell’Utri skal ha vært innblandet i en rekke bombeaksjoner utført av Cosa Nostra i Firenze, Roma og Milano i 1993, ikke har noen rot i virkeligheten. Han truer samtidig med å saksøke aviser som finner på å skrive at han er under etterforskning og at mafiaen er innblandet i forretningene hans.

Domstolen som har gjenåpnet etterforskningen har gjort det klart at Berlusconi ikke er under etterforskning.

Dell’Utri har anket dommen han fikk på ni år for forbindelser til mafiaen.

Høy sikkerhet Det er den dømte leiemorderen Gaspare Spatuzza som skal vitne i rettssaken i Torino. Spatuzza er et beskyttet vitne og rettssaken foregår under høyeste sikkerhetsberedskap. Han har tidligere fortalt at han hørte en mafiaboss nevne både Dell’Utri og Berlusconis navn i forbindelse med bombeaksjonene. Mafiabossen ble dømt til livstid for bombeangrepet i Firenze der fem mennesker mistet livet.

På tross av at han ikke er etterforsket i saken, har Berlusconi likevel måttet forsvare seg offentlig.

— Om det er en person som av natur, mentalitet, bakgrunn, kultur og politisk innsats har stilt seg langt unna mafiaen, så er det meg, sa Berlusconi forrige helg.