Hans siste offentlige opptreden var trolig pressekonferansen etter mandagens samtaler med utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sveriges Carl Bildt.

– Ministeren har ikke tillit. Det er en tung avgjørelse. Han er en venn, og han har gjort en god jobb, sa finansminister og leder for Samlingspartiet Jyrki Katainen etter at nyheten ble kjent tirsdag.

Den nye utenriksministeren Alexander Stubb er på plass fredag, også han fra det konservative Samlingspartiet. Fram til nå har han vært EU-parlamentariker.

Finlands statsminister Matti Vanhanen fra Centerpartiet er for tiden på arbeidsreise i USA, men har drøftet situasjonen med president Tarja Halonen og lederen i Samlingspartiet, Jyrki Katainen.

Dermed får Kanerva et knapt år som utenriksminister, etter at han i vel 20 år har vandret inn og ut av ulike finske departementer som statsråd eller statssekretær.

Løgn eller nødløgn

Kanerva har sendt rundt 200 tekstmeldinger med svært direkte invitter og seksuelle antydninger til den 29 år gamle Johanna Tukiainen.

Han sa først at han ikke har gjort noe galt og at SMS-ene bare var for å takke for hennes opptreden på hans 60-årsdag, men har siden innrømmet at det ikke var helt riktig.

– Det var disse løgnaktige påstandene fra Kanervas side som til slutt ble hans bane og dermed tvang ham til å gå av, sier medieforsker Erkki Karvonen ved universitetet i Tammerfors.

Karvonen understreker at Kanerva til å begynne med forsøkte å ro seg ut av problemene, og det kan diskuteres om han direkte løy eller om han bare tydde til nødløgn. Han mener Kanerva ikke hadde noe valg etter all den negative omtalen de siste dagene.

Sexfiksering

Mange av tekstmeldingene som uketidsskriftet Hymy trykket tirsdag, inneholder forslag om møter, berøring og antydninger om å bli bedre kjent.

«Ville du like å gjøre det på et eksotisk sted, hvor kunne det være?» og «Hvordan ville det være å berøre deg med fingrene på en nattklubb», er blant meldingene utenriksministeren sendte til Tukiainen.

Ifølge Tukiainen var Kanerva svært interessert i å vite hva hun hadde på seg under kjolen da de møttes. Men finske eksperter understreker at Kanerva neppe har gjort noe galt, og Tukiainen har akseptert hans unnskyldning, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er imidlertid ikke første gang den 60 år gamle politikeren er innblandet i sexskandaler. I 2005, mens Kanerva var visepresident i Riksdagen, sendte han lignende tekstmeldinger til nakenmodellen Marika Fingerroos i Vasa.

Matti Björkman
Tuomo Tenhunen
Heikki Saukkomaa