Snaue ti år etter det historiske håndtrykket på plenen ved Det hvite hus i Washington mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og den palestinske leder Yasser Arafat, var den jordanske badebyen Akaba i går rammen om et nytt. Mer forretningsmessig, ikke fullt så symbolsk og følelsesladet som den gang i september 1993 da «Oslo-freden» ble en realitet, men like fullt et håndtrykk.

Snart glemt?

Et håndtrykk – denne gang mellom Israels statsminister Ariel Sharon og palestinernes regjeringssjef Mahmoud Abbas – som kan komme til å symbolisere starten på en marsj mot fred i Midtøsten. Eller kanskje, som skeptikerne mener, snart være glemt igjen til fordel for nye væpnete konfrontasjoner mellom israelere og palestinere.

«Stort håp og forandring kommer til Midtøsten,» erklærte Akaba-seansens egentlige hovedperson, USAs president George W. Bush, etter toppmøtet, stående utenfor kong Abdullahs palass ved Rødehavet.

Både Sharon og Abbas kom med avsluttende kommentarer som – uten å inneholde spektakulært nytt — inngav håp om at det kan være alvor med fredsbestrebelsene denne gang.

Rømme bosettinger

— Vi forstår viktigheten av territorial sammenheng på Vestbredden for en levedyktig palestinsk stat. Israels politikk i de territoriene som er gjenstand for direkte forhandlinger med palestinerne, vil avspeile dette faktum, sa Sharon, hvilket må ses som en innrømmelse av at Israel blir nødt til å rømme et antall bosettinger på den okkuperte Vestbredden.

Videre lovet Sharon at Israel umiddelbart vil begynne nedmonteringen av et antall bosettinger eller «forposter», som også ifølge israelsk lov er ulovlige. Ifølge organisasjonen Peace Now er det vel 60 av den slags forposter, reist i løpet av de siste to årene, men Sharon har foreløpig ikke sagt noe om hvor mange som vil bli fjernet.

— Det er ikke i Israels interesse å regjere over palestinerne, men at palestinerne selv regjerer i sin egen stat. En demokratisk, palestinsk stat helt i fred med Israel vil styrke Israels langsiktige sikkerhet og velbefinnende som en jødisk stat, poengterte den israelske statsministeren, som imidlertid advarte om at Israel vil «bekjempe terrorismen til dens endelige nederlag».

Fordømmer terror

Mahmoud Abbas lovet å arbeide aktivt mot krigshissing og hat mot Israel, om nødvendig ved hjelp av selvstyrets politistyrker.

— Vi gjentar vår fordømmelse og forsakelse av terror mot israelere, hvor de enn måtte befinne seg, sa Abbas.

Ingen avvæpning

Kilder nær den palestinske statsministeren uttrykker tro på at det i løpet av de kommende dagene eller ukene vil lykkes å få de største militante organisasjonene - Hamas, Islamsk jihad og al-Aksa-martyrenes brigader - med på en våpenhvile. En fremtredende Hamas-leder, Ismail Abu Shanab, har antydet at Hamas er klar for en våpenhvile hvis man ser tegn på at Israel løsner sitt militære grep om de okkuperte områdene.

Derimot har Hamas ingen planer om å la seg avvæpne, slik Israel har krevd av det palestinske selvstyret.

— Vi vil ikke legge ned våre våpen før den siste centimeter av Palestina er befridd, sa en annen Hamas-leder, Abdel-Aziz Rantisi, til nyhetsbyrået Reuters i går.

De jødiske bosetternes råd betegnet toppmøtet i Akaba som en «ydmykende seremoni, hvor Israels regjering feiret sin overgivelse til palestinsk terror». Bosetterne varslet sent i går kveld en demonstrasjon i Jerusalem, og israelske sikkerhetskilder har advart om at militante bosettere kan sette seg til væpnet motstand hvis Sharon prøver å holde sitt løfte om å rive illegale bosettingens-forposter.

— Den væpnete intifada'en må stoppe, og vi må ty til fredelige midler i vår søken etter en slutt på okkupasjonen og på palestineres og israeleres lidelser, oppfordret han med henvisning til den 32 måneder lange intifada'en som har krevd over 700 israelske og over 2000 palestinske liv.

(Jyllands-Posten/Bergens Tidende)

HISTORISK HÅNDTRYKK – ELLER …? Israels statsminister Ariel Sharon (t.h.) og palestinernes nye statsminister Mahmoud Abbas (t.v.) tok hverandre (noe motvillig) i hånden mens George W. Bush så på. Som scenen da Rabin og Arafat håndhilste utenfor Det hvite hus med Bill Clinton som «oppmann».
FOTO: REUTER