VIGGO LEPOUTRE RAVN Buenos Aires

Perus president Alejandro Toledo erklærte torsdag unntakstilstand i landets sentrale jungelregion etter enda et dødelig overfall som tilskrives den maoistiske opprørsgruppen Den lysende sti.

Gruppen hadde sin mest aktive periode i 1980-årene og begynnelsen av 1990-årene, og ble av mange ansett for utryddet med arrestasjonen av den ideologiske lederen Abimael Guzmán i 1992.

Men ifølge peruanske myndigheter er det ingen tvil om at Den lysende sti står bak drapene på åtte politifolk i et bakholdsangrep i Huanaco, omkring 350 km nordøst for hovedstaden Lima, samt drap på ytterligere 11 politi— og militæroffiserer i år.

Angrepene er tilsynelatende konsekvensen av en eskalert maktkamp omkring styringen av den lukrative narkohandelen.

Peru er verdens nest største kokainprodusent etter Colombia, og produksjonen har steget kraftig siden 2003 fordi flere fattige bønder ser den som eneste farbare levevei.

Ifølge organisasjonen for bekjempelse av narkoproduksjonen, DEVIDA, har Peru kapasitet til å produsere 170 tonn kokain, hvilket er 25 prosent mer enn i 2003. Ny jord med kokainplanter dukker opp og erstatter de tusenvis av hektar som regjeringen destruerer hvert år.

— Dette er Perus nye væpnede konflikt, som dreier seg om koka, forsvaret av kokaproduksjonen og allianser mellom kokainsmuglere og rester av Den lysende sti, sier narkotikaspesialisten Jaime Antezana til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge tidligere leder av Perus antiterrorkorps, Benedicto Jiménez, er Den lysende sti ikke lenger maoister som fører en ideologisk motivert kamp, men «banditter» som lever av kriminalitet.

Kritikken går på at gruppen beskytter narkosmuglere, som til gjengjeld forsyner dem med våpen. Den lysende sti forsvarer seg med at den beskytter kokabøndene - ikke smuglingen.

President Alejandro Toledo er fast besluttet på å slå ned opprørerne.

— Vi vil ikke etterlate vårt politi og militær blottlagt, sier han.

MANGE DREPTE: En politimann undersøker en av bilene som var involvert da åtte politifolk ble drept i et bakholdsangrep i Huanaco, nordøst for hovedstaden Lima, onsdag. Den lysende stiskal stå bak angrepet. FOTO: REUTERS