Avisen Sydsvenskan avslører en ny form for menneskehandel. Den kan fortelle om at mennesker ved minst 100 tilfeller er blitt smuglet til Malmö-området for å begå kriminelle handlinger.

De det gjelder kommer fra de fattige, østre delene av Polen og lokkes med nye muligheter i Sverige. Ifølge Sydsvenskan styres menneskehandelen av en håndfull familier bosatt i Malmö.

Et tilfelle endte spesielt tragisk. En 33 år gammel mann ble varetektsfengslet for tyveri i februar. Han overga seg selv til politiet for å få beskyttelse. Mannen tok deretter sitt eget liv på cella i en av politistasjonene i Malmö.

I mars ble en av de mistenkte menneskesmuglerne pågrepet av politiet. Mannen, som benekter straffskyld, skal stilles for retten om noen uker.

Polens generalkonsulat i Malmö bekrefter at de kjenner til virksomheten, og kan fortelle at de har hjulpet barn som har opplevd at begge foreldrene er pågrepet.

– Vi samarbeider med politiet. Til sammen har vi løst flere tilfeller, og vi hjelper polakker med å reise hjem, til tross for at de innimellom mangler både pass og andre papirer, opplyser konsul Gerard Pokruszynski.

Virksomheten skal ha begynt i fjor sommer. Det polske utenriksdepartementet advarer på sine hjemmesider om virksomheten.

Polen ble del av EU 1. mai 2004.