— De fattigste vil få enda mer oppmerksomhet av regjeringen, fordi vi ønsker å skape et mer rettferdig Brasil, sa presidenten i seierstalen etter at den nasjonale valgdomstolen slo fast at han var gjenvalgt til en ny periode.

Lula fikk over 60 prosent av stemmene i den andre og avgjørende runden av presidentvalget.

Da 99 prosent av stemmene var talt opp ledet Lula da Silva med 61 prosent mot 39 prosent til rivalen Geraldo Alckmin. Kort tid etterpå ble han erklært som vinner av valget.

- Første steg

— Folk føler at situasjonen er blitt bedre, og ingenting kan måle seg med det. De innser at dette bare er første steg, sa president Lula til tilhengere i São Paulo søndag kveld.

Presidenten understreket at selv om han ønsker en mer rettferdig fordeling av rikdom, så vil han opprettholde en stram økonomisk politikk:

— Man kan ikke bruke mer enn man tjener, sa 61 år gamle Lula da Silva, som hadde på seg en T-skjorte med påskriften «Seieren er Brasils».

- Magisk tid

— Brasil opplever en magisk tid med en konsolidering av den demokratiske prosessen, sa presidenten videre.

Lulas rival i presidentvalget, Geraldo Alckmin, ringte søndag kveld Lula og erkjente nederlaget, opplyser presidentens talsmann.

Lula-tilhengeren Danusia Alves var strålende fornøyd med valgresultatet søndag:

— For meg er dette stor lykke fordi vi har en fantastisk regjering. Folk som aldri ble tatt vare på før blir nå tatt vare på, sier Alves.

Svertekampanje

Den tidligere fagforeningslederen Lula fikk ikke nok stemmer til å innkassere seieren etter første runde i presidentvalget, som ble holdt kort tid etter at det regjerende arbeiderpartiet PT forsøkte seg på en svertekampanje mot flere av opposisjonens kandidater.

Den skitne valgkampen har etterlatt nye arr i et på forhånd dypt splittet politisk landskap. Lula risikerer etterforskning av partiets metoder, noe som kan svekke legitimiteten hans, selv med valgseieren i lommen.

Andre analytikere mener imidlertid at presidenten mest sannsynlig kommer styrket ut etter valget, og at han lettere vil kunne ta tak i vanskelige politiske spørsmål som Brasils skyhøye kriminalitetsnivå og innføringen av nye, næringslivsvennlige økonomiske reformer.