Lula møter den sentrumsorienterte Geraldo Alckmin i en andre valgomgang 29. oktober, opplyser landets valgdomstol sent søndag kveld.

Kort tid tidligere hadde en av president Lulas nære rådgivere opplyst at presidenten ikke klarte å få over 50 prosent av stemmene, noe han trengte for å unngå en ny valgomgang.

Da over 98 prosent av stemmene var talt opp viste resultatet at Lula hadde fått 48,79 prosent av stemmene, mens Alckmin hadde fått 41,43 prosent.

Korrupsjonsskandale

Det at Lula ikke klarte å bli gjenvalgt i første valgomgang er et nederlag for presidenten. Det så lenge ut til at den 60 år gamle tidligere skopusseren og fagforeningsaktivisten Lula skulle få over halvparten av stemmene allerede i første valgomgang. Men en korrupsjonsskandale rett før valget kan ha bremset oppslutningen.

To meningsmålinger søndag tydet på at oppslutningen om Lula ville falle under 50 prosent.

For to uker siden ble det avslørt at folk i kampanjen for gjenvalg av Lula hadde forsøkt å kjøpe opplysninger som kunne brukes til skittkasting mot Alckmin. Sentrum-høyrefløyen var ikke sene om å minne om at presidentens folk tidligere er blitt anklaget for korrupsjon.

Stø kurs

Inntil avsløringene i midten av september hadde Lula vært på stø kurs mot gjenvalg allerede i første runde. Landets økonomi er styrket, fattige brasilianere har under Lulas ledelse fått bedre levekår, men de velstående murrer mot mannen de kaller en oppkomling.

Både Lula og Alckmin var håpefulle foran valget søndag.

– Dette er en strålende stund for Brasil, fordi valget konsoliderer den demokratiske prosessen. Jeg er sikker på at vi vil vinne valget i første runde i dag, sa president Lula søndag, men slik gikk det ikke.

Hans motstander tolket meningsmålingene før valget dit hen at det ville bli en ny runde.

– De viser at vi er på vei og at presidenten er på vei ned, sa Alckmin, som stiller for det brasilianske sosialdemokratiske parti

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva så lenge ut til å være sikret gjenvalg allerede i den første valgomgangen søndag, men anklager om snusk har svekket hans stilling. Sent søndag ble det klart at det går mot en andre valgomgang 29. oktober.
RICKEY ROGERS