Lukasjenkos regjering kommer nå til å innføre restriksjoner som tilsvarer EUs innreiseforbud, som ble vedtatt på Unionens utenriksministermøte mandag.

– Hviterussland er satt i en situasjon hvor det er nødvendig å svare EU og USA med tilsvarende sanksjoner, heter det i en kunngjøring fra det hviterussiske utenriksdepartementet mandag kveld.

EUs innreiseforbud gjelder for Lukasjenko og 30 sentrale personer i hans regime og kommer som en reaksjon på det sterkt kritiserte presidentvalget i Hviterussland 19. mars.

– I henhold til internasjonal standard vil disse sanksjonene gjelde en lignende gruppe mennesker som de som er berørt i Hviterussland, står det videre i kunngjøringen fra hviterusserne.

– Uforsvarlig av EU

Tidligere mandag uttalte myndighetene i Hviterussland at de stilte seg likegyldig til EUs forbud. Utenriksdepartementet var uvillig til å kommentere forbudet.

– Jeg tror ikke at vi kommer til å kommentere dette kun til journalistene. Det kan hende vi kommer til å reagere, men foreløpig er det ingen reaksjon, sa utenriksdepartementets talsmann Andrei Popov mandag ettermiddag.

Utenriksdepartementet sendte lørdag ut en melding hvor de tok avstand fra en slik avgjørelse fra EUs side og mente det ville være et uforsvarlig skritt i retning av å ødelegge forholdet mellom EU og Hviterussland.

– Slike sanksjoner er tankeløse og nytteløse, het det i meldingen.

Stadig mer isolert

Lukasjenko fikk offisielt 83 prosent av stemmene i valget, som ifølge vestlige observatører og politikere ikke oppfylte grunnleggende, demokratiske krav.

I tillegg til Lukasjenko, nektes andre statsråder, personer som jobber i påtalemakten, og regionale tjenestemenn i valgapparatet innreise i EU.

Lukasjenko ble innsatt sist helg, men verken vestlige ledere eller Russlands president Vladimir Putin var til stede under seremonien. At også Putin, som i skarp kontrast til vestlige ledere gratulerte Lukasjenko med gjenvalget, uteble, viser at Hviterusslands leder blir stadig mer isolert.

Den russiske avisen Kommersant spådde mandag at Lukasjenkos tredje periode vil bli hans siste.