LOUISE WITH

Noen mener at dagens parlamentsvalg i Kosovo handler om gamle mot nye partier. Andre at alt er ved det gamle, og at valget — som alle tidligere valg i provinsen - handler mest om hvem som kjemper best for uavhengighet. Men det er også et valg mellom mer eller mindre fargerike kandidater og kampanjer.

Valgets esel

Blant de kuriøse innslagene er et esel som de siste ukene har vandret rundt i Pristinas gater med påskriften: «stem på meg, jeg garanterer deg uavhengighet» - en ungdomsorganisasjons protest mot politikernes tomme løfter. Det er også liberale Leme Xhema, selvutnevnt «Mother of Kosovo» til stor morskap. Alle vet at hun etterforskes for korrupsjon i forbindelse med sin tidligere jobb som leder av Kosovos telefonselskap.

Partiene er på papiret enige om det meste: uavhengighet, bedre økonomi, hurtig EU-integrasjon.

Parlamentets hittil største parti LDK trekker stemmer via president Ibrahim Rugova og parlamentsformann Nexhat Daci. Rugova, ekspert i middelalderlitteratur, var en markant leder i 1990-årene - kalt «Kosovos Gandhi» på grunn av sin forhandlingslinje. De siste årene har han imidlertid ført en tilbaketrukket tilværelse og kommer ifølge de lokale bare ut og hilser når det er valg. I Pristina kan man innimellom se hans hvite Cadillac, en gave fra kosovo-albanere i USA.

Daci, kjemiprofessor ved Pristinas universitet, er kjent for sin markante stil i stillingen som parlamentsformann, der han stadig har langet ut mot det internasjonale samfunnet.

Fra geriljahæren

Nest største PDK har sprunget ut av geriljahæren UCK. Partileder Hashim Thaci gikk under krigen i uniform, selv om han ledet UCKs politiske avdeling. Partiet fikk i 2002 statsministerposten, men de andre partiene vraket Thaci til fordel for Bajram Rexhepi, en lege som med ærlighet, beskjedenhet og dyktighet er blitt Kosovos mest populære politiker.

AAK, tredje størst hittil, springer også ut fra UCK. Partileder Ramush Haradinaj, tidligere dørvakt på et diskotek, var selv UCK-kriger, mistet to brødre under krigen, og har en bror i fengsel. Det svirrer nå rykter om at det er han krigsforbryterdomstolens sjefanklager mener når hun sier at hun etterforsker en «kosovo-albansk seniorpolitiker».

Endelig er det Veton Surroi, vestlig orientert diplomatsønn og tidligere sjefredaktør i sin egen avis, Koha Ditore. Surroi blir oppfattet som høyt begavet, men arrogant og elitær. Han ble i sin tid finansiert av rikmannen George Soros, og spilte en hovedrolle ved fredsforhandlingene i Rambouillet i 1999.