— Jeg kan ikke tro at dette skjer i vårt land. Hva vil omverdenen si? Dette er vandalisme, forbrytersk, dette er vår verste side, klaget en reporter som dekker katastrofen og kaoset for chilensk radio.

Chilenerne har vært stolte av å bo i et land preget av demokrati og samfunnsorden, ulikt mange andre land i regionen. Kaoset de siste dagene har satt selvbildet på en prøve.

Tirsdag bestemte myndighetene seg for å innføre et 18 timer langt portforbud i Concepción, som er Chiles nest største by og blant de hardest rammede av jordskjelvet. Flere av byens kjøpesentre og forretninger er blitt utsatt for plyndring

Supermarked brant

Folk som har mistet hjemmene sine, eller som ikke tør bo innendørs av frykt for nye skjelv, er desperate etter å skaffe mat. I tillegg til å plukke med seg det de kunne finne fra ulike butikker, tok plyndrere seg også inn i private hjem. Natt til tirsdag sto borgerverngrupper vakt i gatene for å beskytte husene sine mot tyver.

Politiet sier de ikke vil arrestere dem som blir tatt med stjålne, men livsnødvendige varer.

— Men hvis de har tatt en TV, vil de bli arrestert, sier politiassistent Carlos Huerino.

Det er ikke bare butikker og hjem som blir robbet, også brannstasjoner og helseklinikker blir endevendt.

Gjenopprettet orden

President Michelle Bachelet erklærte tirsdag at myndighetene har gjenopprettet roen i Concepción. Hun oppfordrer folk til å ta det rolig.

Men det er meldt om lovløse tilstander også i flere av de små kystbyene som ble rammet av en tsunami etter jordskjelvet. Ødelagte veier og kommunikasjonslinjer gjør det vanskelig for hjelpearbeidere å komme fram.

Det er imidlertid ikke bare kaos håpløshet som preger Chile. Gavmildhet og solidaritet mellom landets innbyggerne er også tydelig. I byen Curico installerte en radiostasjon en strømgenerator, og folk samlet inn mat og klær for å gi til dem som trenger det.

Etterskjelv

De mange etterskjelvene skaper imidlertid problemer for hjelpeinnsatsen. Siden det store skjelvet lørdag er det registrert 120 sterke skjelv.

Fortsatt pågår letingen etter overlevende, tre dager etter skjelvet. Et varmesøkende kamera har funnet at det ligger tre eller fire overlevende under en sammenrast boligblokk i Concepción.

Tirsdag ettermiddag var det bekreftet at er 795 døde. Om lag 2 millioner chilenere, 8 prosent av landets befolkning, er berørt av katastrofen.

Får hjelp

Løfter om hjelp og bistand renner inn til Chile fra hele verden. Kommunikasjonsutstyr og annen hjelp ventes å ankomme Chile tirsdag, opplyser FN, etter at president Bachelet ba verdenssamfunnet om å hjelpe til med blant annet mobile bruer, feltsykehus, satellittelefoner, generatorer, vannrenseutstyr og feltkjøkken.

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier hun har med seg 20 satellittelefoner og en tekniker når hun ankommer landet tirsdag. Det internasjonale Røde Kors i Genève vil be om drøyt 55 millioner kroner til Chile, sier generalsekretær Børge Brende til NTB. Pengene vil gå til mat til 10.000 familier i seks måneder. Norges Røde Kors har en mobil helseklinikk som kan sendes om organisasjonen blir bedt om det, opplyser han.

I Utenriksdepartementet ble det tirsdag vurdert om det offisielle Norge skal sende bistand til Chile. UD får for øvrig ikke lenger bekymringsmeldinger fra folk som ikke får kontakt med sine i Chile.

Mange chilenere har sett seg nødt til å ta våpen i hånd for selv å beskytte eiendommene sine mot plyndring. Men tirsdag erklærte Chiles president Michelle Bachelet at situasjonen i byen Concepcion er rolig.
Scanpix