KLAUS JUSTSEN

Hverken isende kulde, speilglatte fortau eller et historisk hinderløp mellom betongklosser og stålgitre la noen demper på festlighetene, som markerte innsettelsen av presidenten.

Etter å ha avlagt ed på familiens bibel, avleverte USAs president nr. 43 en tale som ikke etterlot den ringeste tvil om at han i krigstider betrakter rollen som øverskommanderende som den aller viktigste.

Nevnte ikke Irak

På mindre enn 20 minutter ble ordene «frihet» og «fri» brukt 49 ganger for å gjøre det klart at innsatsen i Irak kun er det første ledd i kampanjen, der det ikke alltid er våpen som skal spille den viktigste rollen.

Han avleverte en tale med en blanding av løfter og trusler som var langt hardere enn rådgiverne i Det hvite hus hadde antydet før den pompøse seremonien på trappen foran kongressbygningen.

Krigen mot terror ble plassert i andre rekke, og de interne reformene, som ellers var lansert som presidentens viktigste mål for hans andre valgperiode, ble skjøvet så langt ned på ranglisten at de kunne forsvinne i et øyeblikks uoppmerksomhet.

— Begivenheter og sunn fornuft har ført oss til en klar konklusjon. Muligheten for at friheten overlever i vårt land, avhenger i stigende grad av hvor stor suksess friheten har i andre land, sa Bush.

Det beste håpet for fred i vår verden er utbredelsen av frihet i hele verden, fastslo presidenten, som i sin første valgperiode trosset kritikere i inn- og utland og førte USA i krig mot Irak. En krig som nå har kostet 1370 amerikanske soldater livet.

Bush nevnte ikke Irak, men han gjorde det klart at avsettelsen av Saddam Hussein bare er et første skritt for utbredelse av fred og frihet.

Døtre stjal showet

Det var også et klart budskap til regimer som ikke lever opp til den standard som George W. Bush har satt for frihet og respekt for menneskerettighetene. Budskapet hadde advarselens klang med trusselens undertone.

Etter innsettelsesseremonien ble Bush hyllet med en timelang parade forbi Det hvite hus og i natt ble det arrangert en rekke ball rundt i hovedstaden.

Onsdag kveld møtte hele presidentfamilien opp på et kjempeball i Texas, der 12.000 deltagere i smoking, boots og lekre kjoler hyllet sine helter med så voldsomt bifall at krystallysekronenene i de fem ballsalene på Marriott hotel truet med å falle ned. En stor del av kvelden måtte presidenten finne seg i å bli skjøvet i bakgrunnen av sine 23 år gamle tvillinger Barbara og Jenna, som stilte i lekre designerkjoler.