Bush besøkte fredag Uganda på nest siste dag av sitt Afrika-besøk. Landet har grenser til både Kenya og Sudan — to land som er blitt utsatt for terrorangrep de siste fem årene.

Uganda er et av fem land som kommer til å nyte godt av USAs over 700 millioner kroner til sikkerhetstiltak. Også nabolandet Kenya vil få en del av disse pengene.

Hele reisen til den amerikanske presidenten bærer bud om en strategisk nytenkning fra amerikansk side. USA blir stadig mer avhengig av olje fra Afrika, ikke minst fra Nigeria, som Bush besøkte i går.

Samtidig frykter USA at terrornettverket al Qaida skal slå rot i noen av de ustabile landene i Afrika.

- Vist at det er mulig

Kampen mot hiv/aids har vært et gjennomgangstema under Bush' reise i Afrika, og Uganda er det eneste afrikanske landet som har greid å snu aidsbølgen, melder BBC. Bush ser Uganda som en modell for sitt eget aidsinitiativ på det afrikanske kontinentet, og han hyller landets kamp mot sykdommen.

— Dere har vist verden at det er mulig, sa president Bush til sin kollega Yoweri Museveni under et møte i Entebbe.

Den amerikanske presidenten har lovet å bruke omkring 100 milliarder kroner for å bekjempe sykdommen over de neste fem årene. Men Kongressen har allerede kuttet årets bevilgninger til aidskampanjen med en tredel.

Besøkte aidssyke

George W. Bush møtte aidssyke som ba ham om bedre tilgang til livsforlengende aidsmedisiner. De aller fleste ugandere som trenger medisiner har ikke råd til å betale for dem.

Uganda har langt på vei lyktes i kampen mot den dødelige sykdommen ved hjelp av blant annet omfattende opplysningskampanjer om aids. Spredningen av sykdommen førte til at forventet levealder i landet sank fra 48 til 38 år på 1990-tallet.

I begynnelsen av 90-årene var så mye som 30 prosent av befolkningen i urbane strøk hivsmittet. I dag er rundt 6 prosent av folk i byene smittet av det dødelige viruset.

President Bush avslutter sin rundreise i Afrika lørdag.

EFFEKTIVT: President George W. Bush møtte barn av foreldre som er døde av aids, da han besøkte Uganda fredag. Uganda er det eneste afrikanske landet som har klart å sette inn effektive tiltak mot sykdommen. FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS