Han vil også gi britene en sunnere økonomi fram mot nyvalget neste år. Brown skulle tirsdag holde hovedtalen på regjeringspartiet Labours landsmøte i Brighton i Sør-England. Det var ventet at han ville varslere hardere straff for kriminelle som skaper uro i britiske lokalsamfunn, for eksempel ved å lage bråk i fylla, melder britiske medier.

Den britiske statsministeren vil også forsøke å dempe velgernes harme over avsløringene av mange politikeres snusk med godtgjørelser, viser lekkasjer fra manuskriptet til talen hans. Brown vil dessuten love å redusere underskuddene på statsbudsjettet og å styrke sysselsettingen.

«Lovløst mindretall»

— Der noen opptrer antisosialt, når og hvor det måtte være, skal vi være på plass for å bekjempe slik oppførsel. Vi vil ikke stå rolige og se på at det lovlydige flertallets liv blir ødelagt av et lovløst mindretall, heter det i manuskriptet.

— Anstendige, hardt arbeidende mennesker blir med rette stadig sintere på mindretallet som skravler om rettigheter men aldri nevner plikter, heter det videre. Han vil love mer penger til å løse problemene i Storbritannias 50.000 vanskeligste familier.

Politiske observatører sier talen viser at Brown både forsøker å dempe velgernes bekymringer og å ta noe av brodden av opposisjonens angrep mot regjeringen. Lov og orden har tradisjonelt vært en av det konservative partiets fanesaker i Storbritannia.

Elendig måling

Brown fikk både gode og dårlige nyheter før han skulle gå på talerstolen i Brighton. Blant de dårlige var en meningsmåling som viste at Labour nå ligger bak både de konservative og sentrumspartiet liberaldemokratene i oppslutning.

I målingen får de konservative støtte fra 36 prosent av de spurte, mot 25 prosent for liberaldemokratene og 24 prosent for Labour. Det er første gang siden 1982 at Labour havner på tredje plass.

Men samtidig viser tall fra Storbritannias statistiske sentralbyrå ONS at landets økonomi er i bedring. Ifølge fagøkonomen Charles Davis kan dette bety at velgerne vil merke virkelig ny vekst innen utgangen av året, i god tid før nyvalget som må holdes senest 3. juni neste år.