Mistilliten er sterk og gjensidig mellom president Hugo Chavez’ tilhengere og opposisjonen foran valget søndag. Da skal Chavez, som har sittet ved makten siden 1999, måle krefter med opposisjonskandidaten Manuel Rosales, guvernør i delstaten Zulia.

Rosales hevder Venezuela beveger seg i retning av et Cuba-inspirert diktatur. Han vil ha slutt på at landets olje selges billig til land med venstreorientert styresett for å skape en front mot USA og president George W. Bush. Og til tross for meningsmålingene, som gir Chavez en ledelse på rundt 25-30 prosent, har ikke opposisjonen gitt opp.

Penger direkte

Noen av de viktigste målene i Chavez’ såkalte «bolivarianske revolusjon» er å gi de fattige gratis bolig, billig mat og et bedre helsevesen.

Opposisjonen hevder imidlertid at mye av oljepengene som Chavez pumper inn i velferdsbudsjettene, sløses bort på byråkrati og korrupsjon. Rosales vil gi pengene direkte til de fattige gjennom et debetkort. I valgkampinnspurten står folk derfor i kø foran valgbodene til Rosales for å fylle ut søknadsskjemaene som ifølge opposisjonen skal behandles hvis Rosales vinner.

Rundt 2,5 millioner av de fattigste familiene i landet vil få to til tre tusen kroner hver måned hvis planen blir iverksatt. Chavistene kaller det en valgkampgimmick og sier «oligarkene» kommer til å bruke oljerikdommen på seg selv og la de fattige seile sin egen sjø.

Helse til folket

Det bygges stadig nye helsesentre i de fattigste områdene. Cuba forsyner sentrene med leger mens olje går motsatt vei.

89 år gamle Joau Alexandre er glad for det nye sentret i den fattige bydelen San Augustin del sur i hovedstaden Caracas.

– Tidligere var helsesystemet bra i Venezuela, men på grunn av for lite bevilgninger ble kvaliteten dårligere. Nå er det i ferd med å bli bedre igjen, og det er flere leger her enn før, sier han til NTB.

Ana Rosa Anteliz kommer for en sjekk etter øyeoperasjonen for en uke siden.

– Den operasjonen ville jeg ikke fått før Chavez kom til makten, det ville vært altfor dyrt for meg. Dette er fantastisk. Jeg takker presidenten for det, han hjelper virkelig folket, sier hun.

Felipe Rodriguez er også fornøyd.

– Før måtte vi vente fra tidlig om morgenen til langt på ettermiddagen for å få behandling. Nå får vi hjelp med en gang, sier han.

Mistillit

Rykter og beskyldninger om urent spill florerer mellom de politiske leirene. Hvor sikre de elektroniske valgmaskinene er mot manipulering har vært og er et hett tema. Men begge kandidatene er enige om at maskinene er sikre nok hvis reglene følges. De ber imidlertid velgerne om å passe nøye på så ikke motparten jukser.

Chavistene sier at opposisjonen allerede har bestemt seg for å hevde at valgfusk har funnet sted. Det skal ha blitt funnet klesplagg med ordet «valgfusk» påtrykket, og mange frykter uroligheter dagen etter valget.

Lørdag møtte flere hundre tusen mennesker opp for å gi sin støte til Rosales. Trina Arango (59) var en av dem.

– Jeg vil ha et demokratisk og fritt land. Jeg vil at Venezuela skal være som det var før, der alle er glade og omfavner hverandre og alt er bra, sier hun til NTB.