Obamas løfte ble fremsatt i en tale til APEC-toppmøtet i Singapore søndag.

De 21 landene i APEC, Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavs-regionen, har hatt toppmøte i helgen for å drøfte finanskrisen og klimapolitikken, det siste med stor betydning for klimatoppmøtet i København om tre uker.

Obama oppfordret samtidig regionale ledere til å omskape sine egne eksportorienterte økonomier for å få en ny balanse i den økonomiske veksten i verden og hindre framtidige kriser.

Vekst bygget på gjeld — Etter hvert som økonomien kommer på fote igjen, har jeg som mål å ta alvorlige skritt for å redusere Amerikas langsiktige underskudd. Vekst bygget på gjeld kan ikke opprettholde USAs langsiktige velstand, sa Obama i en tale offentliggjort av Det hvite hus.

Obama pekte på at han allerede hadde arvet et offentlig underskudd på over 1.000 milliarder dollar, tilsvarende 5.600 milliarder kroner, og at myndighetene er nødt til å gjøre noe med underskuddet.

På bedringens vei - Økonomiene rundt om i verden begynner nå å vokse igjen. Og vi er på vei mot bedring, understreket Obama.

— Vi kan ikke følge den samme politikken som fører til så ubalansert vekst. Hvis vi gjør det, vil vi fortsette å drive fra krise til krise. Det er en mislykket vei å gå som allerede har hatt katastrofale konsekvenser for våre innbyggere, våre næringsliv og våre regjeringer, fremholdt Obama til de 20 andre stats- og regjeringssjefene.

President Obama forlot søndag APEC-møtet og fortsatte sin Asia-reise i Kina, der første stopp er Shanghai. Mandag reiser han videre til Beijing for å treffe Kinas toppledere anført av president Hu Jintao.