Hvis dommerne med høyesterettsjustitiarius Iftikhar Chaudry i spissen blir gjeninnsatt, vil det være et nytt skritt på veien mot Musharrafs fall fra makten, sier observatører. De tilføyer at hvis gjeninnsettelsen ikke skjer, kan det bety at koalisjonsregjeringen går i oppløsning.

– Vi vil gjeninnsette dommerne, men vi vil gjøre det i henhold til loven, sa den ledende PPP-politikeren Rehman Malik lørdag. – Vi vil ikke gjøre noe som kan utløse en ny grunnlovskrise, understreket han.

Koalisjon

PPPs karismatiske leder, tidligere statsminister Benazir Bhutto, ble drept i et attentat i desember i fjor. Partiet sitter nå i koalisjon sammen med partiet PML-N som ledes av en annen tidligere statsminister, Nawaz Sharif.

Diplomater tror Sharif ser på dommerne som mulige politiske allierte og derfor vil ha dem gjeninnsatt snarest mulig. PPP, som nå ledes av Benazir Bhuttos enkemann Asif Ali Zardari vil på sin side å endre grunnloven for å unngå juridiske innvendinger fra Musharraf.

Mange pakistanere har ikke lenger noen tålmodighet med presidenten. «Heng Musharraf» ropte 20.000 demonstranter som i løpet av natt til lørdag hadde samlet seg utenfor presidentens palass i Islamabad.

Press

De ble ledet av tidligere statsminister Sharif. Målet for demonstrasjonene i flere pakistanske byer de siste dagene har vært å presse den nye regjeringen til å gjeninnsette dommerne som ble avsatt av president Musharraf i fjor.

Men like framtredende er kravet om at Musharraf må gå av. – Vi ba deg gå av med ære etter valget, men det gjorde du ikke. Nå har folket avsagt en ny dom over deg. De krever at du blir stilt til ansvar, sa Nawaz Sharif da han talte til folkemengden i Islamabad.

En kolonne på flere hundre kjøretøyer med jurister og politiske aktivister kom til Islamabad tidlig lørdag morgen. Lederne for den planlagte protestdemonstrasjonen lovet at den skal gå fredelig for seg, men politiet hadde likevel iverksatt omfattende sikkerhetstiltak.