– Vi skal følge hvert minste spor til vi finner drapsmannen, sier sjeik Sharif Ahmed, som er leder for Islamsk rettsunion (ICU).

Han legger ansvaret for drapet på grupper han mener har ønsket å destabilisere Mogadishu etter at ICU tok kontrollen over hovedstaden 5. juni.

Den svenske filmfotografen og journalisten Martin Adler (47) ble skutt og drept under en demonstrasjon med flere tusen mennesker i Mogadishu fredag. Demonstrasjonen ble arrangert av ICU for å feire fredsavtalen mellom islamistene og interimsregjeringen.

Én gjerningsmann

– Islamsk rettsunion er svært rystet over drapet og vi sender våre kondolanser til hans familie og kolleger, sa Ahmed under en pressekonferanse.

En BBC-korrespondent som også var til stede ved demonstrasjonen, så mannen som skjøt Adler i brystet. Mannen skal ha vært alene.

Adlers kropp skal flys til Nairobi.

ICU har nedsatt en komité som skal granske drapet, ifølge BBC. Det vil også bli opprettet en instans som skal ta vare på sikkerheten til utenlandske journalister mens de er i Mogadishu.

Adler jobbet for britiske Channel 4 og den svenske avisen Aftonbladet og hadde lang fartstid som krigskorrespondent.

Ukjent motiv

Motivet for drapet er fortsatt ukjent, men noen tror bakgrunnen er konflikten i kjølvannet av karikaturene av profeten Muhammed, som første gang ble trykket i den danske avisen Jyllands-Posten.

Andre tror det kan være motstandere av Islamsk rettsunion som sto bak drapet.

– Drapet på journalisten svekker legitimiteten til ICU. Kanskje det var folk som ønsket å underminere ICU som sto bak, sier Abdullahi Muktar Hassanow fra Mogadishu.

Den somaliske hovedstaden var tidligere preget av strid mellom ulike militsgrupper, noe som gjorde det ekstremt risikabelt for utlendinger å besøke byen. Etter at Islamsk rettsunion erobret byen har situasjonen blitt mer stabil, og flere vestlige journalister har tatt sjansen på å reise dit.

Den svenske filmfotografen Martin Adler (med hvit skyggelue og kamera) ble skutt og drept da han filmet en demonstrasjon i Somalias hovedstad Mogadishu fredag. Han ble 47 år gammel.
REUTERS